Recomandări de bune practici pentru apicultori
Asigurarea nutriției adecvate și tratarea corespunzătoare, din timp, a virusurilor specifice, precum Varioa, sunt aspecte de care trebuie să țină cont crescătorii de albine.
Publicat: 03 Noiembrie 2023, 18:59 • Actualizat: 22 Martie 2024, 13:08
În prag de iarnă, mulți apicultori se confruntă cu depopularea familiilor de albine.
Brusc, familiile de albine își pot reduce populația până la câteva zeci de albine, ceea ce înseamnă că nu pot supraviețui peste iarnă.
Asigurarea nutriției adecvate și tratarea corespunzătoare, din timp, a virusurilor specifice, precum Varioa, sunt aspecte de care trebuie să țină cont apicultorii pentru a nu întâmpina probleme, spune inginer Adrian Siceanu, cercetător și vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie.
"Apicultorii in general tratează prea târziu de Varioa. Fac hrănirile de simulare, pentru completarea rezervei de iarnă și creștere de puieți, sa zicem în luna august și văd ca au mult puiet. Dar dacă nu vine polen de cea mai bună calitate și divers, acea albină multă pe care o crește, nu va fi albină de iernare. Pentru că nu are din ce să și formeze corpul gras. Astfel, apicultorul are impresia că a făcut o treabă bună, că a dezvoltat o familie cu multă albină. Constată insa, că albină va muri, după o lună două. Acest lucru se întâmplă pentru că e albină de sezon. Proteina longevității este cea din corpul gras. Dacă nu are corpul gras format, degeaba. Am plătit, am cheltuit o grămadă de bani să facem albină, dar acea albina nu va rezista până în primăvară. Ca să avem această șansă, să facem albine cu corpul gras dezvoltat, când facem stimulările, e bine să le facem dimineața devreme. De ce? Pentru că le scoatem la cules și se duc și pe flori pe care nu le-ar vizita. Se duc și caută în natură floră spontană. Le stimulezi foarte mult instinctul de a căuta și alte polenuri.
Aici aș insista asupra programului pârloaga. Pentru că nu degeaba au spus ocidentalii că e nevoie de pârloagă.Noi în toate zonele acestea agricole, nu mai avem flora spontană. Chimizarea, erbicidarea, agricultură intensivă, au distrus toate habitatele pentru insecte. Această pârloagă lăsată, oferă o diversitate de polenuri, care ar compensa și ar completa lipsa acestora.
E bine să facem hrăniri proteice, dar și acelea nu se fac oricum. Cu un înlocuitori proteici în stres, avem grijă dacă dăm polen. Pentru că putem să transmitem boli foarte grave, dacă cumva scăpăm, în polenul cu care facem hrănirile, polen de la familii bolnave, le putem îmbolnăvi pe toate", a explicat specialistul, citat de Antena Satelor.