Zona euro iese din recesiune, în timp ce inflația se stabilizează
Produsul intern brut din blocul de 20 de țări a crescut cu 0,3% în ianuarie-martie.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 30 Aprilie 2024, 19:40 • Actualizat: 30 Aprilie 2024, 19:41
Economia zonei euro a ieșit din recesiune, după ce Germania a revenit pe creștere, iar inflația s-a stabilizat, ceea ce a întărit argumentele Băncii Centrale Europene de a reduce ratele dobânzilor.
Produsul intern brut din blocul de 20 de țări a crescut cu 0,3% în ianuarie-martie, în ritm trimestrial, pentru o creștere de 0,5% în ritm anual, au arătat marți datele oficiale, comparativ cu așteptările pieței care estimau că ambele vor crește cu 0,2%.
De asemenea, cifra PIB-ului din trimestrul al patrulea a fost revizuită în scădere la un minus 0,1%, de la 0,0% anterior, ceea ce înseamnă că zona euro a intrat în recesiune tehnică în a doua jumătate a anului 2023. PIB-ul s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea.
Inflația s-a stabilizat
Cifrele reflectă așteptările generale privind o redresare lentă în zona euro. FMI a prognozat la începutul acestei luni că PIB-ul blocului va crește cu 0,8% în acest an, dublu față de 2023, și cu 1,5% mai mult în 2025.
Și inflația s-a stabilizat la 2,4% în aprilie, potrivit datelor.
Guvernatorul Băncii Franței și responsabilul politic al BCE, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că datele au sporit încrederea că inflația va reveni la ținta de 2% a BCE până anul viitor și că, prin urmare, banca ar trebui să poată începe să reducă ratele în iunie.
„Viteza reducerilor ar trebui stabilită ulterior în mod pragmatic, în funcție de perspectivele inflației, dincolo de rezultatele de la lună la lună, care ar putea prezenta o anumită volatilitate”, a declarat acesta pe rețeaua de socializare Linkedin.
Citește și: România, printre statele UE cu cel mai mare deficit și creștere a datoriei în 2023