Colegiul Medicilor cere soluționarea „de urgență” a problemelor generate de condiţiile prevăzute în contractele de prestări servicii medicale
„Aceste neclarităţi afectează predictibilitatea şi stabilitatea financiară a furnizorilor şi, implicit, capacitatea acestora de a oferi servicii medicale populaţiei.”

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 01 Iulie 2024, 14:02 • Actualizat: 01 Iulie 2024, 14:05
Este necesar ca problemele generate de condițiile prevăzute în contractele de prestări servicii medicale să fie soluționate „de urgență”, a solicitat, luni, Colegiul Medicilor din România, în contextul în care sursa de finanţare pentru trimestrul IV al acestui an „nu este precizată”.
Potrivit CMR, Hotărârea de Guvern nr. 687/2024 a generat „ambiguităţi” privind perioada prelungirii contractelor şi valoarea garantată a punctelor per capita şi pe serviciu medical, pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2024.
„Aceste neclarităţi afectează predictibilitatea şi stabilitatea financiară a furnizorilor şi, implicit, capacitatea acestora de a oferi servicii medicale populaţiei. În acest context, cel puţin trei case de asigurări de sănătate judeţene - Arad, Braşov şi Iaşi - au redactat actele adiţionale exclusiv pentru trimestrul III (1.07.2024 - 30.09.2024), perioadă cu alocare bugetară asigurată, conform prevederilor legale.
Prețul pentru servicii prestate, determinat sau determinabil
Colegiul Medicilor din România solicită fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 - 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita şi pe serviciu medical, pentru trimestrul IV, care nu pot fi mai mici decât cele înscrise pentru trimestrul III, în conformitate cu negocierile purtate între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România”, afirmă reprezentanţii CMR într-un comunicat remis presei.
Totodată, Colegiul Medicilor din România a recomandat furnizorilor de servicii ca, în situaţia în care este cuprins în actul adiţional şi trimestrul IV al acestui an, actele adiţionale să fie semnate exclusiv cu formularea de obiecţiuni atât în ceea ce priveşte valoarea punctului per capita şi pe serviciu medical, cât şi privind dubla sancţiune, măsură excesivă şi abuzivă, potrivit Agerpres.
„Similar oricărui contract, este esenţial ca preţul plătit pentru serviciile prestate să fie determinat sau determinabil, iar clauzele contractuale să fie clare şi previzibile, chiar dacă au ca bază o Hotărâre de Guvern. În egală măsură, este crucial ca prestatorii de servicii medicale să fie protejaţi, din punct de vedere legal, împotriva imputaţiilor financiare nejustificate ce ar putea fi formulate de Casa de Asigurări”, mai susţine CMR.
Citește și: Noi servicii de depistare şi confirmare a unor boli grave vor fi disponibile de la 1 iulie