De la începutul verii, România a înregistrat 7 cazuri de West Nile
Bolnavi au fost 6 bărbaţi şi o femeie, majoritatea din mediul urban.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 17 August 2024, 09:44 • Actualizat: 17 August 2024, 09:58
România a înregistrat, de la începutul verii, 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile.
Bolnavi au fost 6 bărbaţi şi o femeie, majoritatea din mediul urban, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Cazurile s-au înregistrat la persoane cu vârste între 40 şi 49 de ani (2), 60-69 de ani (2) şi 70-79 de ani (3).
Perioada de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile a început în luna iunie.
Invitat în rubrica "Apel matinal" de la Radio România Actualități, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Capitală a explicat că țânțarii din România pot transmite infecţia cu West Nile, indiferent de specia lor. Infecția are o incubație de câteva zile și începe cu simptome precum: febră, cefalee, dureri de mușchi și stare de rău general.
Potrivit medicului Cătălin Gabriel Apostolescu, boala este greu de deosebit față de o gripă sau de o infecţie cu enterovirus, care dau aşa-numitele gripe de vară.
Specialistul a subliniat faptul că cei mai mulți pacienți infectați cu West Nile dezvoltă forme ușoare ce se remit spontan în două sau trei zile. Formele grave apar la 1-3% dintre pacienți și mai ales la cei care sunt în vârstă și au comorbidități.
„Pot să dezvolte meningită şi meningoencefalită cu West Nile, care, ţinând cont de comorbidităţi şi de vârstă, poate să aibă o evoluţie nefavorabilă”, a precizat Cătălin Gabriel Apostolescu.
Populația este sfătuită să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Citește și: Epidemia de mpox din Africa, urgenţă de sănătate publică de interes internaţional