Dr. Florin Lăzărescu, la Radio România Actualități: Doar 0,53% din bugetul CNAS este alocat stomatologiei | VIDEO
Din 25.000 de medici stomatologi activi, aproximativ 6.000 (25%) sunt în contract cu CNAS, cei mai mulți din mediul urban.
Publicat: 20 Noiembrie 2024, 10:46 • Actualizat: 20 Noiembrie 2024, 10:48
Doi din trei români au cel puțin o afecțiune orală, iar cei mai mulți nu au mai trecut pe la dentist de câțiva ani.
Printre cele mai frecvente afecţiuni se numără cariile dentare cavitare, inflamaţia gingivală şi edentaţiile neprotezate, indică un studiu realiza de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR).
Cercetarea mai arată că există o nevoie semnificativă de servicii stomatologice, inclusiv cele de urgenţă şi cele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de care beneficiază doar 32% dintre adulţi, iar nivelul de informare despre sănătatea orală este redus.
Românii și medicul stomatolog
Prima și cea mai importantă cauză pentru care oamenii nu merg la medicul stomatolog este cea financiară.
Decontarea serviciilor de către Casa Națonală de Asigurări de Sănătate este aproape inexistentă.
Din cheltuielile publice cu sănătatea, România acordă doar 5% pentru serviciile stomatologice, în timp ce media europeană este de 31%.
Din 25.000 de medici stomatologi activi, aproximativ 6.000 (25%) sunt în contract cu CNAS, cei mai mulți din mediul urban, iar în mediul rural lucrurile sunt și mai grave.
În majoritate, aceștia nu vor să lucreze cu CNAS, în principal din cauza sumelor mici decontate pentru serviciile oferite.
Pentru un adult, de exemplu, CNAS decontează o consultație pe an, precum și 94 de lei pentru o carie simplă.
“Aici, sigur, că ne putem raporta la plafoanele decontate, în medie, pentru medicii specialiști din zona urbană. Plafonul decontat lunar este de 6.000 lei. Tot ce depășește acest plafon nu mai este decontat. Din acești bani trebuie să-ți plătești asistentă laborator, tehnică dentară și toate cheltuielile pe care le ai. Totodată, numărul de manopere este destul de redus. Dacă ne raportăm și la prețuri pe manoperă și asociem cu faptul că coplata nu este acceptată, iată câteva motive care duc la o lipsă de interes din partea corpului profesional în a se raporta la o relație contractuală cu CNAS”, a declarat Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, pentru Radio România Actualități.
Alte motive pentru care românii nu merg la stomatolog sunt frica de durere, tratatarea cu medicamente la domiciliu în locul unei vizite la dentist sau lipsa de educație în acest domeniu.
În mediul rural, cabinetele stomatologice lipsesc cu desăvârșire, iar oamenii se află în imposibilitatea de a accesa servicii medicale în apropierea locuinței.
Țintă pentru viitor, dublarea numărului de medici stomatologi în contract cu CNAS
Prima măsură luată de actualul președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, după alegerea în aceasta funcție, a fost demararea studiului privind sănătatea orală a populației, în martie-aprilie 2024, care a arătat că două treimi dintre români au cel puţin o afecţiune orală.
Pe baza rezultatelor acestui studiu, Florin Lăzărescu și-a propus ca obiectiv să mărească numărul medicilor aflați în contract cu CNAS.
“Pot să spun cu sinceritate că avem o relație extraordinar de bună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Avem proiecte demarate împreună și, la inițiativa lor, am efectuat împreună cu toți colegii din teritoriu, cu colegiile județene, un studiu național de sănătate orală. Rezultatele acestuia au fost făcute publice și au fost puse la dispoziție, bineînțeles, factorilor decizionali: Ministerul de Finanțe și CNAS. Avem un target pe 5 ani de zile să dublăm numărul de medici stomatologi care se află în raport cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și totodată, prin procentele alocate, prin sumele decontate, să îmbunătățim acest raport cu care nu ne putem mândri. Doar 0,53% din bugetul CNAS este alocat serviciului stomatologic", a explicat medicul în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Cabinete stomatologice, pe hărți interactive
Pentru că lipsa de informare a românilor privind serviciile stomatologice atinge cifre alarmante, Colegiul Medicilor Stomatologi vine cu propunerea de a crea hărți interactive pentru accesul mai ușor la informații.
“La nivelul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, lucrăm la niște hărți interactive unde se va putea identifica locația cabinetelor care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Lucru foarte important, pentru că în urma studiului efectuat de către CMSR la nivel național, 61% dintre respondenți au declarat că sunt foarte puțin informați cu privire la serviciile decontate de către CNAS”, a anunțat în exlusivitate președintele CMSR, medicul stomatolog Florin Lăzărescu, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Suplimentarea cabinetelor școlare
Harta interactivă la care lucrează Colegiul Medicilor Stomatologi va include și lista cabinetelor stomatologice aflate în incinta unităților de învățământ.
În acest moment, la nivel național există 481 de cabinete școlare. O treime dintre ele, adică 149, se află în București, restul sunt repartizate la nivel național.
“Avem județe unde, din păcate, nu avem decât un singur cabinet, ne referim la Giurgiu și Călărași sau județe cum este Clujul, unde avem 26. Deci, repartiția este inegală și numărul este total insuficient. Este un proiect asumat la nivelul CMSR și cu siguranță în parteneriat cu Ministerul Educației și alte ministere de resort, prin care ne dorim multiplicarea cabinetelor școlare către un număr mult mai important la nivelul celor patru ani de mandat”, a punctat Lăzărescu.
Stomatologul de familie
O altă propunere a Colegiului Medicilor Stomatologi din România se referă la apariția stomatologului de familie, pe modelul medicului de familie, mai ales în mediul rural, acolo unde există un deficit serios de stomatologi.
“Situația este mai gravă la nivelul zonei rurale. Colegii noștri medici stomatologi nu își doresc să meargă în zone rurale din cauza dezvoltării diferențiate între mediul urban și mediul rural și, totodată, a puterii financiare locale reduse. Colegiul Medicilor Stomatologi din România a venit cu această propunere a medicului de familie, care este în prezent negociată cu CNAS ca una din soluțiile care ar putea determina colegii noștri să intre în relații contractuale cu Casa”, a anunțat medicul Florin Lăzărescu.
Pentru a se pune în practică această inițiativă este însă nevoie de realizarea de parteneriate public-privat, implicarea autorităților locale în găsirea unor spații adecvate, precum și atragerea unor surse financiare prin proiecte europene pentru dotarea cabinetelor.
În perioada următoare, Colegiul Medicilor Stomatologi din România va pune accent pe informare și prevenție în ceea ce privește sănătatea orală, cu campanii țintite pe grupuri de vârstă și organizate într-un mod inedit.
Cu siguranță este mai ieftin să facem prevenție, pentru că investind în prevenție, salvăm din bugetul pe care îl alocăm tratând afecțiunile, a conchis Florin Lăzărescu.
Citește și: Noile tehnologii și medicina românească | VIDEO