Dr. Gindrovel Dumitra: Unul-doi copii dintr-o mie mor din cauza rujeolei, iar alții dezvoltă encefalită cu sechele pe viață
„Mai există posibilitatea apariţiei pneumoniei rujeoloase, a laringitei rujeoloase, a conjunctivitei rujeoloase, a multor altor afecţiuni, care ele însele pot fi un motiv de îngrijorare destul de important, mai ales că vorbim de o boală care poate fi prevenită 100% prin vaccinare”, a explicat medicul.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 05 Iunie 2025, 12:43 • Actualizat: 05 Iunie 2025, 12:43
Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei şi coordonatorul Grupului Naţional de Vaccinologie, a atras atenția, joi, 5 iunie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, că unul-doi copii dintr-o mie de copii cu rujeolă mor, iar alții dezvoltă encefalită cu sechele pe viață. Medicul a vorbit despre importanța vaccinării și despre simptomele bolii.
Europa se confruntă cu o creştere masivă a numărului de cazuri de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli infecţioase cunoscute, cu un număr de 5.500 de cazuri raportate doar în acest an.
România conduce detaşat la capitolul îmbolnăviri, cu peste 1.000 de cazuri de rujeolă înregistrate în luna mai. Cele mai multe dintre acestea provin din judeţele Vaslui, Bacău şi Satu Mare, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Aceste date arată că în anul 2025 au fost utilizate aproape 21.000 de doze de vaccin ROR din stocul naţional.
Potrivit doctorului Gindrovel Dumitra, rujeola netratată și neprevenită prin vaccin în rândul copiilor poate duce, în cele din urmă, la deces.
„Nu întâmplător, unul, două cazuri din o mie de copii care se îmbolnăvesc de rujeolă îşi pierd viaţa. Deci, avem o mortalitate pe care o cunoaştem, dar în afară de mortalitatea despre care vorbim, există posibilitatea ca tot un caz dintr-o mie de copii care se îmbolnăvesc să dezvolte ceea ce se numeşte encefalită cu sechele pe parcursul întregii vieţi.
Pur şi simplu, copilul respectiv va avea o viaţă amprentată de evenimentul acesta care se întâmplă, de obicei, în copilărie. Mai există posibilitatea apariţiei pneumoniei rujeoloase, a laringitei rujeoloase, a conjunctivitei rujeoloase, a multor altor afecţiuni, care ele însele pot fi un motiv de îngrijorare destul de important, mai ales că vorbim de o boală care poate fi prevenită 100% prin vaccinare”, a explicat medicul, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Simptomele rujeolei
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei a mai explicat că în momentul în care un copil se îmbolnăveşte de rujeolă, el are o perioadă de aproximativ 7-14 zile în care nu prezintă niciun simptom.
După perioada de incubație, apar simptome precum febra, care nu este asociată cu exantemul - indiciu al rujeolei și al necesității izolării.
„Există o perioadă de 24-48 de ore, chiar 72 de ore, în care copilul bolnav prezintă un simptom nespecific, febra, până la momentul în care apare exantemul, care e specific, pe care noi îl recunoaştem la aceşti copii, are anumite caracteristici.
După care încep să apară celelalte semne, este un copil care plânge, apare conjunctivita, poate să apară o voce, să zicem, modificată, deci disfonia, aşa îi spunem, expresia aprinderii laringiene, şi, bineînţeles, poate să dezvolte şi alte simptome, după cum am spus, cele care se referă la componenta pulmonară, poate să ducă la apriţia dispneei, sau la componenta neurologică, din cauza apariţiei, cum am spus, a encefalitei.
Mai este încă un aspect foarte important de precizat, faptul că, iacătă, fiindcă există această perioadă până la apariţia exantemului, adică acelor leziuni la nivelul pielii, care ne fac pe noi, pe medici, să suspicionăm că este vorba de rujeolă, mai există posibilitatea să apară semnul coplic, adică o leziune la nivelul vestibulului bucal, pe care o putem identifica în acest interval de timp, dar iarăşi, practic, copilul acela este interpretat de către profesionişti, de către medicii respectivi, de către părinţi, că are o viroză banală.
Ei bine, stând în comunitate cu aceste simptome, copilul este contagios şi se pot îmbolnăvi alţi copii de aici, lucru care se întâmplă mai ales la copiii care ajung să se interneze în spital. Ei sunt plasaţi uneori în anumite secţii, împreună cu alţi copii şi acei copii devin victime ale unei boli, din păcate, care poate fi preveninte prin vaccinare. Mai ales dacă vorbim de copii sub un an, adică de sugari, care nu pot fi vaccinati până la vârstă de un an”, a spus medicul.
Motivul pentru care România este pe primul loc în UE la numărul cazurilor de rujeolă
Doctorul Gindrovel Dumitra a explicat motivul pentru care România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cazurilor de rujeolă - una dintre cele mai contagioase boli.
„În momentul în care într-o comunitate care, zicem noi, este susceptibilă, adică nu are protecţie, ceea ce se numeşte herd immunity - imunitatea de turmă sau de grup - în momentul în care a intrat un singur caz, este posibil să apară 16, 18 alte noi cazuri de la, repet, o singură persoană. Ce înseamnă o persoană susecptibilă? Înseamnă o persoană care se poate îmbolnăvi, deoarece nu are protecţie obţinută fie prin vaccinare, fie prin boală. Acestea sunt cele două condiţii.
Câtă vreme copiii nu sunt vaccinaţi - şi ne referim aici la copiii mai mari de un an - în momentul în care a apărut un caz într-o localitate, pe o stradă sau într-o scară bloc, în care există număr mai mari de persoane susceptibile, după cum spuneam, este doar un pas a acestui virus şi acestei boli cu, practic, îmbolnăvirea tuturor celor care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinaţi. Aceasta este caracteristica acestei afecţiuni.
Mi-aduc aminte, cred că în anul 2016-2017, când un parlamentar român se întreba, la un moment dat, trecând pe seama teoriei conspiraţiei, că ceva era suspect la momentul respectiv în regiunea de vest a ţării, adică judeţele Arad, Timişoara, unde noi aveam sute de cazuri, iar vecinii noştri unguri, care au o graniţă şi graniţă permeabilă, n-au niciun caz. Dumnealui considera că este suspect, din punct de vedere ştiinţific.
Pentru noi este foarte clar, câtă vreme Ungaria are acoperiri vaccinale de peste 95%, iar noi obţinem 66% sau 86% la vârsta de 2 ani, se strâng un număr de copii care deţin o masă critică şi în acel moment apar epidemiile de rujeolă, cele care duc în final la un număr mai mare de cazuri, aşa cum aţi constatat şi dumneavoastră şi mai ales în anumite judeţe, nu întâmplător în acele judeţe în care acoperirea vaccinală este mai mică decât faţă de media naţională.
Cauzele retincenței românilor cu privire la vaccinare
Doctorul Gindrovel Dumitra a mai spus că reticența românilor în privința vaccinării are mai multe cauze. De exemplu, există un număr de părinţi care au ales să nu-şi vaccineze copiii, fie că au fost ei induşi în eroare.
„Tot felul de dezinformaţii apar pe social-media, în special, dar nu numai pe social-media. Un alt motiv pentru care se întâmplă acest lucru în România în acest moment este, noi spunem, fenomenul de delăsare. Adică aşteaptă până în ultima clipă, lasă că îl vaccinez la următoarea, ba îl vaccinăm săptămâna viitoare şi aşa mai departe.
Şi întotdeauna apar alte priorităţi, practic mulţi dintre părinţi prioritizând activităţile obişnuite, casnice, zinice, în defavoarea prezentării copilului pentru vaccinare atunci când trebuie să o facă”, a adăugat medicul.
Doctorul a precizat că șansa ca o persoană care a avut rujeolă să se îmbolnăvească din nou este aproape redusă. Acest lucru se poate întâmpla doar în cazul celor cu o imunosupresie severă.
Citește și: OMS: România, pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de rujeolă