IAȘI: Cea mai mică inimă artificială, care poate fi controlată printr-o aplicație, creată de studenți români
Aceasta va fi prezentată săptămâna viitoare în finala unei competiții mondiale de profil din Japonia.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 10 Noiembrie 2024, 14:31 • Actualizat: 10 Noiembrie 2024, 14:31
Studenții români au creat o inimă artificială pentru nou născuți și copii, care poate fi controlată printr-o aplicație mobilă.
Aceasta va fi prezentată săptămâna viitoare în finala unei competiții mondiale de profil din Japonia.
38 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au lucrat pentru a realiza cea mai mică inimă artificială din lume, dar și una pentru adulți, iar parametrii celor două pot fi monitorizați cu ajutorul unei aplicații pentru telefoanele mobile.
Cele două dispozitive sunt din materiale compozite superioare pe bază de titan, care îi asigură inimii artificiale o durată de funcţionare de peste 90 de ani, potrivit Radio România Iași.
Cea mai mică inimă artificială din lume
Coordonatorul lotului, Alexandru Pleşoianu, a declarat că inima artificială pentru bebeluşi prezentată în Japonia este adaptată în întregime corpurilor micuţe.
„Vom merge cu trei inimi artificiale; vom merge cu inima pe care am dezvoltat-o anul trecut, și pentru care am primit premiul pentru cel mai avansat design, și două inimi noi, deci un progres față de anul trecut, am miniaturizat inima artificială, și, pe lângă inima miniaturizată pentru adult, vom veni și cu o inimă pediatrică, cea mai mică inimă artificială din lume, probabil.
În primul rând, sunt niște diferențe de dimensiuni, în corpul unui nou-născut, de exemplu, nu poate încăpea niciun dispozitiv dezvoltat până acum, și, prin aceasta, inima pentru copil este mult mai mică, de dimensiunea unei nuci, să spunem, și este o diferență și de funcționare. Debitul cardiac realizat de inima pentru adult e proiectată la 7,5 litri pe minut, dar ea poate ajunge la 20 de litri pe minut, iar cea pentru copil este proiectată să asigure un debit de doi litri pe minut, dar poate ajunge până la cinci litri”, a declarat Alexandru Pleșoianu.
Citește și: Cea mai avansată inimă artificială, dezvoltată la UMF Iaşi