Medicii atrag atenția că este necesară aparatură specială și unități pentru nou-născuți
În ultimii ani a crescut numărul bebelușilor născuți prematur.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 11 Iunie 2024, 13:45 • Actualizat: 11 Iunie 2024, 13:44
900 de bebeluși au murit, în 2024, înainte de a îndeplini un an, România având cea mai mare mortalitate infantilă din Europa, de 5,7 la mie, în comparație cu media europeană de 3,3 la mie.
În primele șase luni ale anului, Organizația Salvați Copiii România a primit solicitări de la 45 de maternități pentru lucrări de modernizare și echipamente, în valoare de 5 milioane de euro.
Mai mult de jumătate din sumă provine din donaţii.
Ample lucrări de renovare şi modernizare vor fi făcute la Maternitatea Polizu din Bucureşti, unde este cea mai mare secţie de terapie neonatală pentru prematuri. Sunt vizate atât secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă, cât şi sălile de oparaţie, iar echipamentele cu care vor fi dotate sunt de ultimă generaţie.
În Maternitatea Polizu din București, unde se află cea mai mare secție de terapie neonatală pentru prematuri, vor fi făcute ample lucrări de renovare și modernizare. Sunt vizate secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, dar și sălile de operație. Acestea vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, potrivit Radio România Actualități.
Nevoie de aparatură și unități pentru nou-născuți
Dar medicii atrag atenția ca este nevoie de aparatură specială și de unități pentru nou-născuți, pentru că în ultimii ani a crescut numărul bebelușilor născuți prematur.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că au fost cumpărate 30 de incubatoare pentru maternități și au fost dotate numeroase maternități cu echipamente noi pentru secțiile de neonatologie.
„Am reuşit, prin proiectul Băncii Mondiale, să cumpărăm peste 30 de incubatoare pentru maternităţi din România, funcţionează. Acum, din PNRR, am dotat numeroase maternităţi de gradul trei cu echipamente noi pentru secţiile de neonatologie.
De asemenea, cumpărăm 12 ambulanţe mobile de terapie intensivă, care să poată să asigure transportul în condiţii de deplină siguranţă a copiilor prematuri sau cu alte afecţiuni grave, atunci când au nevoie de îngrijire în alte centre decât acolo unde s-au născut. Şi, de asemenea, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, construim spitale noi sau corpuri de spital noi, care găzduiesc inclusiv maternităţi noi şi secţii de neonatologie.
Salvaţi Copiii a dezvoltat un model de bună practică în România, au compensat numeroase cereri, dar noi avem grijă ca totdeauna să răspundem cererilor pe care le fac spitalele publice”, a declarat Alexandru Rafila.
Citește și: Robot chirurgical, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”