Ministrul Sănătăţii a cerut ca managerul şi directorul medical de la Spitalul „Sf. Pantelimon” să demisioneze
„Atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, a transmis Ministerul Sănătății.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 August 2024, 12:40 • Actualizat: 07 August 2024, 12:40
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din București. Oficialul a făcut această solicitare reclamând funcţionarea „defectuoasă şi neîncrederea” publică generată de evenimentele din ultimele luni.
„Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru reuşita reformelor şi investiţiilor derulate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii citat de Agerpres.
Patru cadre medicale de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, duse la audieri
Patru cadre medicale angajate la Spitalul „Sf. Pantelimon” au fost ridicate miercuri de poliţişti şi dusela audieri, în legătură cu deceselor suspecte de la Secţia ATI.
„În dimineaţa zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB - Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti pentru locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti.
De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un comunicat de presă.
Amintim că în luna aprilie o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” a sesizat procurorii în privința faptului că ar fi murit 17 pacienți de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), în perioada 4 - 7 aprilie 2024, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în acea perioadă la ATI.
A fost pusă sub acuzare o asistentă pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii consideră că ea ştie ce s-a întâmplat la Secţia ATI, dar a refuzat să dea informaţii în timpul audierilor.
Citește și: Patru cadre medicale, duse la audieri