Ministrul Sănătății: Pacienţii trebuie să primească medicamente de la spital. Pot cere plata lor inclusiv în instanță
Totodată, ministrul a spus că trebuie să fie găsită o soluție referitoare la medicii pensionabili care îşi continuă activitatea, având în vedere prevederile legislative ce nu fac posibilă prelungirea contractelor pentru aceştia.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 11 Martie 2025, 13:50 • Actualizat: 11 Martie 2025, 13:50
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, 11 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că pacienții trebuie să primească medicamente de la spital şi că aceștia pot cere inclusiv în instanţă plata lor, dacă au fost nevoiți să și le cumpere.
De asemenea, Alexandru Rafila a spus că este în lucru lista de medicamente critice care să poată primi stimulent şi de natură economică în România.
„Aşteptăm o informaţie de la nivelul Comisiei Europene privind medicamentele critice (...) Este important să vedem ce pachet de stimulente poate fi acordat industriei pentru ca aceste medicamente critice - şi vedeţi că întreaga Uniune se confruntă cu această situaţie - să poată să fie produse în Uniunea Europeană, începând de la partea de materii prime, pentru că unul dintre elementele de vulnerabilitate care a fost detectat,
mai ales în timpul pandemiei, a fost legat de faptul că lanţurile de distribuţie a materiei prime erau foarte lungi (...), erau nesigure şi inclusiv impactul asupra preţului acestor medicamente a fost foarte important. Aşteptăm comunicarea de astăzi şi bineînţeles că o să avem şi noi o poziţie publică”, a spus ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.
Rafila: Trebuie găsită o soluție referitoare la medicii pensionabili în continuare activi
Totodată, ministrul a spus că trebuie să fie găsită o soluție referitoare la medicii pensionabili care îşi continuă activitatea, având în vedere prevederile legislative ce nu fac posibilă prelungirea contractelor pentru aceştia.
„Ne confruntăm şi noi cu acest lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii sau la nivelul altor instituţii subordonate. O să am o discuţie la nivelul Guvernului pe această temă, pentru că într-adevăr sunt medici care sunt pensionabili (..,) dar care îşi continuă activitatea şi trebuie să găsim o soluţie şi pentru acest lucru.
Într-adevăr, această ordonanţă include un articol care nu face posibilă prelungirea contractelor celor care au o decizie de pensionare”, a semnalat ministrul Sănătății.
În ceea ce priveşte gărzile medicilor, Alexandru Rafila a menţionat că orice activitate suplimentară trebuie să fie plătită.
„Trebuie să găsim o soluţie care să răspundă şi profilului de activitate al unui spital care e un spital de urgenţă, de exemplu, şi trebuie să asigure serviciu permanent, asta se poate regla fie din contractul-cadru cu spitalul, fie din alte pârghii administrative, nu vreau să fac acum declaraţii hazardate, dar ne preocupă”, a mai spus Alexandru Rafila.
Citește și: Ministrul Sănătății: Salariile medicilor ar trebui să difere în funcție de activitatea lor