O tumoare rară, îndepărtată de o echipă de medici de la Spitalul Clinic Colentina, într-o intervenție ce a durat 5 ore
Intervenția a fost realizată în echipă multidisciplinară.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 03 Aprilie 2025, 16:08 • Actualizat: 03 Aprilie 2025, 16:08
O tumoare rară a fost îndepărtată de o echipă de medici de la Spitalul Clinic Colentina din București, într-o intervenție chirurgicală complexă ce a durat cinci ore.
Intevenția chirurgicală a fost realizată în cadrul compartimentului de ORL de la Spitalul Clinic Colentina. Medicii au îndepărat un adenocarcinom de palat dur - un tip de cancer cu punct de plecare la nivelul unei glande salivare.
Operația a avut loc în luna martie și a constat în extirparea tumorii şi evidarea ganglionară cervicală. Intevenția s-a desfășurat fără complicații, iar pacienta, în vârstă de 56 de ani, a fost deja externată.
„Intervenția a fost realizată în echipă multidisciplinară, cu ajutorul domnului doctor Matei Ionescu - a fost necesară o echipă dublă, formată din medici de specialitate ORL și medici cu specialitatea chirurgie bucomaxilofacială, care au contribuit la succesul acestei operații. Mulțumim tuturor colegilor implicați”, a spus doctorul Cristina Zugun-Eloae, medic specialist ORL la Spitalul Clinic Colentina, care a participat la intervenția chirurgicală.
Din echipa medicală care a reușit intervenția chirurgicală au mai făcut parte: doctorul Daniela Cîrpaciu, medic primar ORL; doctorul Pleşca Vlad, medic specialist ORL - medici ai Spitalului Clinic Colentina. Lor li s-au alăturat medici specializați în chirurgie bucomaxilofacială de la Spitalul Militar Central: doctor Matei Ionescu, doctor Mihai Ionescu și doctor Angela Diaconu.
La intervenția chirurgicală a participat și echipa de anestezie condusă de doctorul Andra Nichita, medic ATI, potrivit Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
Factorii de risc pentru adenocarcinomul de palat dur
Medicul specialist ORL Cristina Zugun-Eloae a explicat că apariția adenocarcinomului de palat dur poate fi influențată de unii factori de risc precum fumatul și consumul de alcool.
„Un aspect esențial al acestui tip de cancer este identificarea precoce, iar tratamentele oncologice efectuate la timp pot prelungi semnificativ viața pacientului”, a subliniat medicul.
Citește și: Preşedintele CNAS: 180 de localităţi din România nu au medic de familie