O viață activă reduce riscul de depresie şi accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu
Cu cât oamenii sunt mai activi, cu atât este mai mică probabilitatea de a dezvolta demenţă şi de a suferi accidente vasculare cerebrale, anxietate, depresie şi tulburări de somn.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Martie 2025, 13:01 • Actualizat: 11 Martie 2025, 13:05
Un nou studiu confirmă beneficiile unei vieți active pentru sănătate.
Potrivit datelor preliminare, care vor fi prezentate la cea de-a 77-a reuniune anuală a Academiei Americane de Neurologie din aprilie, cu cât oamenii sunt mai activi, cu atât este mai mică probabilitatea de a dezvolta demenţă şi de a suferi accidente vasculare cerebrale, anxietate, depresie şi tulburări de somn, relatează portalul bulgăresc Darik News, preluat de Rador Radio România.
În schimb, cu cât petrec mai mult timp în poziţie şezând, cu atât riscul de a dezvolta aceste probleme de sănătate este mai mare.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat o bază de date din Marea Britanie, care conţinea informaţii despre 73.411 persoane cu vârsta medie de 56 de ani.
Toţi participanţii au purtat accelerometre timp de 7 zile pentru a măsura nivelul de activitate fizică, energia consumată şi timpul petrecut în poziţie şezând.
Echipa a folosit echivalenţi metabolici (MET) pentru a determina câtă energie au consumat participanţii.
Cei care nu au dezvoltat niciuna dintre afecţiunile menţionate au avut un consum mediu zilnic de energie pentru activitate fizică moderată până la intensă de 1,22 kilojouli pe kilogram, comparativ cu 0,85 pentru cei care au dezvoltat demenţă, 0,95 pentru tulburări de somn, 1,02 pentru accident vascular cerebral, 1,08 pentru depresie şi 1,10 pentru anxietate.
Probabilitatea de a dezvolta aceste afecţiuni a fost cu 14% până la 40% mai redusă la persoanele care au avut un consum energetic mai mare prin activitate fizică moderată sau intensă, comparativ cu cele mai puţin active.
În schimb, sedentarismul a crescut riscul de îmbolnăvire, variind între 5% şi 54% pentru cei cu un stil de viaţă inactiv, comparativ cu participanţii mai activi.
Acest studiu subliniază rolul activităţii fizice şi comportamentului sedentar ca factori modificabili care pot îmbunătăţi sănătatea creierului şi pot reduce incidenţa acestor boli.
"Este încurajator să ne gândim că promovarea acestor schimbări în stilul de viaţă ar putea reduce povara acestor afecţiuni în viitor", a declarat dr. Jia yi Wu, autorul studiului şi cercetător la Universitatea Fudan din Shanghai (China).