Obezitatea afectează unul din trei copii, în România. Specialist în sănătate: „Obiceiurile din casă, printre cele mai importante cauze”
„Alimentaţia fast-food este cunoscută ca fiind printre factorii principali care care influenţează creşterea în greutate”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 18 Martie 2025, 11:07 • Actualizat: 18 Martie 2025, 11:07
Unul din trei copii cu vârstă de școală din România suferă de obezitate. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, doctorul Sandra Alexiu, a explicat marți, 18 martie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, care sunt principalele cauze.
Tot mai mulţi copii şi tineri ajung să fie afectaţi prematur de obezitate, ceea ce îi predispune ulterior la îmbolnăviri.
Conform Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în ţara noastră, fenomenul obezităţii este în continuă creştere, afectând un segment semnificativ al populaţiei.
Statisticile arată că 39% dintre adulţi sunt obezi, aproximativ 70% sunt supraponderali, iar unul din trei copii de vârstă şcolară este, de asemenea, supraponderal sau obez.
Potrivit statisticilor, 32% dintre băieţi şi 28% dintre fetele din grupa de vârstă între 7 şi 9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate. În cealaltă categorie de vârstă, 11-15 ani: 22 de procente băieţi, 14% dintre fete se confruntă şi ei cu excesul de greutate sau chiar obezitate.
„Ne confruntăm cu această epidemie de obezitate, dar nu este de mirare, pentru că nu se întâmplă doar la noi. Este un trend internaţional şi se datorează, evident, mai multor factori. Pe de o parte, cred că cel mai important e de spus că din cei mai importanţi factori fac parte obiceiurile din casă.
Să nu uităm că în familie se mănâncă în general la masă, se mănâncă aceeaşi mâncare şi cumva reţetele şi obişnuinţele se perpetuează din generaţie în generaţie. Deci, cine a apucat să gătească într-un fel şi să înveţe să gătească într-un fel, aşa va găti şi va arăta mai departe celor care urmează. Asta, o dată.
Pe de altă parte, sigur, nu putem să neglijăm nici componenta genetică. Dar faptul că obiceiurile proaste se învaţă din copilărie vin şi din nişte chestiuni culturale. În primul rând că la noi este expresia aceea cu: gras şi frumos.
Şi în general, atunci când vizitează un copil bunicii, părinţi, vecinii, rudele vin cu ceva dulce la ei şi asta este probabil unul dintre obiceiurile care ne-a adus în situaţia asta. În loc să venim cu ceva, e OK să mâncăm ceva dulce - atenţie, nu vorbim că n-ar fi bun, însă cantitatea care se oferă este în cele mai multe cazuri, mult prea mare”, a explicat Sandra Alexiu, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
De asemenea, specialista a explicat că este o concepție greșită aceea că zahărul este singurul aliment culpabil pentru luarea în greutate. În realitate, la acest lucru contribuie mult mai multe alimente, mai ales cele cu un grad ridicat de procesare și de adaosuri.
„Alimentaţia fast-food este cunoscută ca fiind printre factorii principali care care influenţează creşterea în greutate”, a spus doctorul.
Alegerea fast-foodului, o greșeală pe care o fac părinții
Totodată, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov a explicat că părinții greșesc mai ales pentru că nu țin cont de importanța pe care o are o alimentație sănătoasă în cazul copiilor și aleg fast-foodul, care este o alternativă mai simplă la o masă gătită.
„Părinţii greşesc, în primul rând, pentru că nu ţin cont că la o persoană în creştere, la un copil, trebuie să ai grijă să-i asiguri o alimentaţie sănătoasă, nu numai ca să crească aşa cum trebuie şi să aibă tot ce are nevoie, toate ingredientele care să-l ajute să se dezvolte armonios, dar îi dezvolţi şi modul în care va gândi şi va aplica în viaţa lui personală, ulterior, tot ce înseamnă principii de alimentaţie.
Ori e foarte la îndemână fast-food-ul la nişte oameni ocupaţi, care n-au timp să mai gătească şi care apelează la acest tip de mâncare, care vine rapid, gata preparat şi uneori este chiar la preţuri bune, acceptabile pentru mai toată lumea. Şi asta este, probabil, ceva care e un miraj deosebit; şi gustul, evident, gustul este îmbunătăţit şi e făcut special încât să te atragă încă o dată şi încă o dată şi încă o dată”, a mai spus medicul.
„E foarte greu să pui un copil la dietă”
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov a mai atras atenția că este foarte dificil pentru un părinte să își pună copilul la dietă.
„Un adult se descurcă mai bine în momentul în care trebuie să aibă o dietă restrictivă. Un copil căruia trebuie să îi spui: n-ai voie, aia n-ai voie, îi refuzi absolut toate lucrurile care au ajuns să-i placă, în condiţiile în care restul familiei mănâncă cumva greşit, e foarte greu să ţii trendul, să ţii pasul cu asta.
Copiii trebuie să facă mai mult sport, să iasă mai mult în aer, să se mişte mai mult, să fie lăsaţi un pic mai mult să zburde, chiar dacă se mai rănesc, se mai murdăresc. E mult mai sănătos decât să aibă tot felul de restricţii şi diete, astfel încât să se uite cu jind la alţii. Sau ajung să ia din alte părţi, să îşi facă provizii din alte părţi, sau să ia de la alţii”, a mai spus doctorul Sandra Alexiu.
Citește și: Președintele Colegiului Medicilor: Patru milioane de români suferă de obezitate