OMS aprobă un tratat pandemic cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal
Acordul are scopul de a evita dezorganizarea și competiția pentru resurse observate în timpul pandemiei de Covid.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Aprilie 2025, 18:08 • Actualizat: 16 Aprilie 2025, 18:25
Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au aprobat textul unui tratat cu caracter juridic obligatoriu, conceput pentru a gestiona mai eficient viitoarele pandemii.
Acordul are scopul de a evita dezorganizarea și competiția pentru resurse observate în timpul pandemiei de Covid, notează BBC.
Printre elementele-cheie se numără partajarea rapidă a datelor despre noile boli, pentru ca oamenii de știință și companiile farmaceutice să poată dezvolta mai repede tratamente și vaccinuri.
Pentru prima dată, OMS va avea și o imagine de ansamblu asupra lanțurilor globale de aprovizionare cu măști, halate medicale și alte echipamente de protecție personală (PPE).
Directorul general al Organizației a descris acordul drept "un reper semnificativ în călătoria noastră comună spre o lume mai sigură".
"[Statele membre] au demonstrat, de asemenea, că multilateralismul este viu și funcțional și că, într-o lume divizată, națiunile pot totuși colabora pentru a găsi un teren comun și un răspuns comun la amenințări comune”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Obținut miercuri dimineață, acordul - obligatoriu din punct de vedere juridic - s-a încheiat după trei ani de negocieri între statele membre.
Este doar a doua oară în istoria de 75 de ani a OMS când se încheie un acord internațional de acest tip, primul fiind tratatul de control al tutunului din 2003.
Textul trebuie, totuși, adoptat oficial de către membri la următoarea Adunare Mondială a Sănătății, care va avea loc luna viitoare.
Negociatorii americani nu au participat la discuțiile finale, după ce fostul președinte Donald Trump a anunțat retragerea SUA din agenția globală de sănătate. SUA nu va fi legată de acest tratat după ce va părăsi OMS în 2026.
Conform termenilor agreați, țările vor trebui să se asigure că medicamentele legate de pandemii sunt disponibile la nivel global în cazul unui nou focar.
Producătorii participanți vor trebui să aloce 10% din producția lor de vaccinuri, tratamente și teste către OMS. Alte 10% vor fi furnizate la „prețuri accesibile”.
Țările au aprobat și transferul de tehnologii medicale către națiunile mai sărace, atâta timp cât acest lucru este „agreat reciproc”.
Această prevedere ar trebui să permită o producție locală mai mare de vaccinuri și medicamente în timpul unei pandemii, dar clauza a fost extrem de controversată.
Țările în curs de dezvoltare sunt în continuare nemulțumite de modul în care națiunile bogate au cumpărat și stocat vaccinuri în timpul pandemiei de Covid, în timp ce țările cu industrii farmaceutice puternice se tem că transferurile obligatorii ar putea submina cercetarea și dezvoltarea.
În centrul acordului se află un sistem propus de Acces la Patogeni și Partajare a Beneficiilor (PABS), care va permite schimbul mai rapid de date între companiile farmaceutice și să înceapă mai rapid crearea de noi medicamente în cazul unui viitor focar.
Citește și: Un test de salivă pentru cancerul de prostată, "mai bun" decât unul de sânge