Pe fondul unei creșteri record a infecțiilor, Anglia introduce vaccinul împotriva gonoreei
Eficiența vaccinului este estimată la 30–40%, însă Serviciu englez de sănătate publică (NHS) speră că va contribui la inversarea trendului ascendent al infecțiilor.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 21 Mai 2025, 09:22 • Actualizat: 21 Mai 2025, 09:41
Anglia va deveni prima țară din lume care va începe vaccinarea populației împotriva gonoreei, infecție cu transmitere sexuală.
Potrivit BBC, vaccinul va fi administrat în principal bărbaților gay și bisexuali cu un istoric de parteneri sexuali multipli sau cu antecedente de infecții cu transmitere sexuală.
Eficiența vaccinului este estimată la 30–40%, însă Serviciu englez de sănătate publică (NHS) speră că va contribui la inversarea trendului ascendent al infecțiilor.
În 2023, Anglia a raportat peste 85.000 de cazuri – cel mai mare număr de când au început raportările, în 1918.
Gonoreea nu are întotdeauna simptome, dar acestea pot include dureri, secreții anormale, inflamații ale organelor genitale și infertilitate.
Nu este clar câți oameni vor alege să se vaccineze, dar estimările realizate de Imperial College London sugerează că, dacă vaccinul va deveni popular, ar putea preveni 100.000 de cazuri și ar economisi aproape 8 milioane de lire pentru NHS în următorii 10 ani.
Max, activist în domeniul sănătății sexuale, a declarat pentru BBC Newsbeat că va face „100%” vaccinul, după ce a fost diagnosticat de două ori cu gonoree într-un singur an.
„Cred că este extraordinar că a fost anunțat”, a spus el. „Va reduce presiunea asupra clinicilor – este un câștig pe toate planurile”, a adăugat el.
Vaccinarea va începe în august și va fi asigurată prin serviciile de sănătate sexuală.
Serviciul scoțian de sănătate publică (Public Health Scotland) a anunțat că lucrează, de asemenea, la propriul program pentru persoanele cu risc crescut.
BBC a solicitat puncte de vedere și din partea autorităților de sănătate din Țara Galilor și Irlanda de Nord privind eventuale inițiative similare.
Eficiența vaccinului
Vaccinul nu a fost inițial conceput pentru gonoree. Este, de fapt, vaccinul împotriva meningitei B, administrat în prezent bebelușilor.
Totuși, bacteriile care provoacă cele două boli sunt înrudite, iar vaccinul MenB pare să reducă cazurile de gonoree cu aproximativ o treime.
Acest lucru va presupune o abordare atentă în clinicile de sănătate sexuală, deoarece vaccinul nu elimină complet riscul de infectare – gonoreea se transmite, de regulă, prin sex neprotejat.
Profesorul Andrew Pollard, președintele Comitetului Comun pentru Vaccinare și Imunizare (JCVI), care a recomandat vaccinul, a declarat că, în ciuda eficienței de doar 30%, vaccinul „merită” și poate avea „un impact uriaș” la nivel general.
Decizia nu are legătură doar cu numărul record de cazuri. Gonoreea devine din ce în ce mai greu de tratat.
Majoritatea cazurilor sunt tratate cu o singură doză de antibiotice, însă bacteria care provoacă gonoreea are un istoric de 80 de ani de adaptare și dezvoltare a rezistenței la antibioticele existente.
Același lucru se întâmplă și cu tratamentele actuale, motiv pentru care unii medici se tem că gonoreea ar putea deveni, într-o zi, netratabilă.
Cea mai bună metodă de combatere a unei infecții rezistente este prevenirea infectării.
Dr. Amanda Doyle, reprezentant al NHS Anglia, a declarat: „Lansarea unui program de vaccinare de rutină – în premieră mondială – împotriva gonoreei este un pas uriaș înainte pentru sănătatea sexuală. Va fi crucial în protejarea indivizilor, prevenirea răspândirii infecției și reducerea tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice.”
Cele mai afectate grupuri din Regatul Unit sunt persoanele între 16 și 25 de ani, bărbații gay și bisexuali, precum și persoanele de origine africană și caraibiană.
Vaccinul – care costă aproximativ 8 lire doza – este considerat eficient din punct de vedere economic atunci când le este oferit în principal bărbaților gay și bisexuali, nu tuturor adolescenților.
Totuși, medicii au libertatea de a decide cui să-l administreze, dacă consideră că o persoană este expusă unui risc la fel de ridicat.
Persoanele eligibile vor putea primi, în același timp, vaccinuri împotriva mpox, HPV și hepatitei.
Profesorul Matt Phillips, președintele Asociației Britanice pentru Sănătate Sexuală și HIV, a declarat: „Aceasta este o veste excelentă și un moment de referință pentru sănătatea sexuală din Anglia. Diagnosticele de gonoree sunt la cel mai ridicat nivel de când există date și acest vaccin are potențialul de a schimba lucrurile.”
Nu se știe deocamdată cât durează protecția oferită de vaccin și cât de des ar putea fi necesare doze de rapel.
Decizia vine la aproape un an și jumătate după ce JCVI a recomandat lansarea programului de vaccinare.
Militanții pentru sănătatea sexuală au criticat această întârziere, dar au salutat în cele din urmă decizia.
Katie Clark, directoarea pentru politici și advocacy în cadrul organizației Terrence Higgins Trust, a numit-o „o mare victorie”.
Citește și: Transplant de vezică urinară, realizat în SUA