Premieră în medicina românească: Pacient cu infarct miocardic, salvat prin procedura "furtună electrică"
Bărbatul s-a prezentat la medic după 24 de ore de la debutul simptomelor.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 19 Februarie 2025, 13:07 • Actualizat: 19 Februarie 2025, 13:19
Un bărbat cu infarct miocardic acut a fost salvat de o echipă de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca printr-o procedură medicală efectuată în premieră în România
Medicul cardiolog electrofiziolog Răzvan Mada, cel care a condus echipa care a realizat operația, spune că pacientul se simte bine în prezent.
„Este vorba de un pacient de 62 de ani care a ajuns la noi în institut cu infarct miocardic acut, cu o prezentare destul de târzie, după 24 de ore de la debutul simptomelor. I s-au făcut toate procedurile standard, inițial a fost binișor, dar a început să facă aritmie amenințătoare de viață, tahicardii ventriculare repetate, care nu au răspuns la medicamente. (…) A ajuns să fie intubat ca să se liniștească din punct de vedere electric. (…) Pacientul nostru avea inima foarte slăbită și făcea aceste aritmii cu o frecvență cardiacă de 270 de bătăi pe minut”, a explicat Răzvan Mada pentru Agerpres.
Procedura "furtunii electrice”
În ciuda procedurilor standard aplicate și a medicamentelor administrate, starea pacientului a continuat să fie proastă, iar atunci echipa medicală a recurs la procedura numită ablație de tahicardie ventriculară („furtună electrică”), cu suport hemodinamic (ECMO).
„Singura soluție pentru a-l salva era o procedură mai deosebită, numită ablație de tahicardie ventriculară (furtună electrică), care este practic cea mai complexă și mai dificilă procedură din electrofiziologie, cu gradul cel mai mare de complexitate și de risc”, a subliniat Răzvan Mada.
Citește și: Riscul de a apariție a demenței, redus datorită exercițiilor fizice