Președinta CNAS: Suntem ţara cu cea mai tânără bunică, în vârstă de 23 de ani
Valeria Herdea consideră că educaţia medicală ar trebui să fie obligatorie în şcoli.

Articol de Victor Marin, Publicat: 05 Iulie 2024, 19:55 • Actualizat: 05 Iulie 2024, 20:25
Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că România este ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani.
Aceasta a mai amintit și exemplul unor fete însărcinate la 12 ani, sau pe cel al unei fete care la 14 ani are deja doi copii.
Din acest motiv, noul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost incluse mai multe prevederi care privesc sănătatea adolescenților.
Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri
"Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video (...). Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri", a spus preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Conform Agerpres, Valeria Herdea consideră că educaţia medicală, care include și capitole despre educația sexuală, trebuie să fie obligatorie în şcoli.
"Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri", a mai declarat preşedinta CNAS.
Valeria Herdea a susţinut că în noul contract-cadru există multe prevederi care privesc adolescenţii şi tinerii, cum ar fi prevenirea infecţiei cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatitic B şi C.
Președinta CNAS a mai spus că singurul lucru pe care trebuie să îl facă părinţii, tinerii şi copiii este să apele la medicii de familie pentru a beneficia de prevederile noului contract.
Citește și: Testarea HIV-SIDA, decontată pentru gravidele neasigurate