Sfatul unui doctor în științe medicale, înaintea Postului Crăciunului: Făinoasele nu sunt o soluție pentru abținerea de la proteina animală
Postul Crăciunului este un timp de curățare a sufletului și a trupului, de pregătire pentru a primi cu bucurie vestea nașterii Mântuitorului Cristos.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 14 Noiembrie 2024, 10:48 • Actualizat: 14 Noiembrie 2024, 10:56
Creștinii se pregătesc pentru Postul Crăciunului, o perioadă de pregătire spirituală și fizică pentru celebrarea Nașterii Domnului.
Acesta durează 40 de zile, începând din 15 noiembrie și până pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.
Radio România Iași a dezbătut subiectul, în programul său matinal de joi, alături de Alina Epure, doctor în științe medicale și fondatoare a proiectului "Să creștem generații sănătoase".
"Pentru mine, perioada de post reprezintă o așezare, o ordine, o disciplină pe care nu o mai negociez cu mine, inclusiv la nivel de somn. Tot postul este pentru mine un context frumos de armonizare a programului de la cabinet cu timpul pentru rugăciune", spune aceasta.
Cei care se abțin de la consumul de proteină animală în cele 40 de zile n-ar trebui să facă exces de făinoase.
"În primul rând, postul este o sursă de energie, de curățare, o variantă în care să aducem vitalitatea până la nivel celular în corpul nostru și o purificare. Dacă noi mâncăm de la trezire până la culcare covrigi, pâine cu margarină, savarină de post, negresă de post, cartofi, orez și nițele de post, acolo nu mai există nici pauză pentru a putea digera eficient masa anterioară, nici o vitalitate celulară. Există doar o îmbuibare a pântecelui", a adăugat Alina Epure.
"În mod normal, în fiecare zi din această perioadă de post ar trebui să avem în farfuria noastră semaforul roșu-galben-verde. În momentul în care aducem alimente de culoare roșie, de acolo vine cu un bust mare de antioxidant. Galben-portocaliu reprezintă suportul pentru sistemul imunitar, iar verdele [este] clorofilă, activându-le împreună. Atunci, la final de post, nu vom fi nici obosiți și nu vom plânge pe cântar. Vom avea un tonus bun, vom avea o piele radioasă, o energie de la trezire până la culcare. Și recunosc că postul este și suportul pentru performanța fizică și cognitivă pe care ne-o dorim fiecare dintre noi", a punctat specialistul.
"Cred că ar trebui să ne înfrânăm puțin poftele, dorințele și să ne uităm numai la nevoile fizice. Și atunci, chiar dacă sunt 40 de zile, este ușor [de rezistat] pentru că este darul nostru pentru Dumnezeu, pentru că și noi viața o primim ca pe un dar de la Dumnezeu", consideră Alina Epure.
"Eu sunt de acord să integrăm postul la copii, nu într-o variantă de veganism exclusiv și nici într-o înfometare sau numai cu merdenele, brânză vegetală și covrigi. Dar este necesar un echilibru și o pauză din consumul excesiv de carne. Dacă cei mici țin miercurea și vinerea posturile de peste an, va fi ușor să urmeze și acum 40 de zile. Depinde ce hotărăște fiecare copil și la nivel de familie, cu binecuvântarea de la duhovnic. Sunt anumite aspecte medicale care nu permit [postul], dar nu mergem la excepții. Ce cu titlu general, postul este un mare dar și pentru copii, mai ales pentru cei care au trăit într-un exces de carne, exces de mezeluri", subliniază expertul.
Citește și: Test online de evaluare a suspiciunii de cancer pulmonar, creat de specialiști români