Sursa ta de încredere

Studiu: Alimentele ultraprocesate, risc de deces prematur

Alimentele ultraprocesate tind să conțină mai mult de 5 ingrediente, adesea aditivi, îndulcitori sau substanțe chimice menite să îmbunătățească textura sau aspectul produselor, ingrediente rareori folosite în gătitul de acasă.

Studiu: Alimentele ultraprocesate, risc de deces prematur
Foto: Radio România | Andrei Paleu

Articol de Matei Pavel, Publicat: 28 Aprilie 2025, 17:42  • Actualizat: 28 Aprilie 2025, 19:46

Persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate (UPF) ar putea avea un risc mai mare de deces prematur, sugerează un studiu realizat în 8 țări.

Mezelurile, biscuiții, băuturile carbogazoase, înghețata și unele cereale pentru micul dejun sunt exemple de UPF, care devin din ce în ce mai frecvente în alimentația globală, relatează BBC.

Alimentele ultraprocesate tind să conțină mai mult de 5 ingrediente, adesea aditivi, îndulcitori sau substanțe chimice menite să îmbunătățească textura sau aspectul produselor, ingrediente rareori folosite în gătitul de acasă.

Unii experți spun că nu se știe exact de ce aceste alimente sunt legate de problemele de sănătate. Există puține dovezi că procesarea în sine ar fi problema, iar efectele negative ar putea fi mai degrabă cauzate de conținutul ridicat de grăsimi, sare și zahăr.

„Ingrediente artificiale”

Cercetătorii care au realizat studiul, publicat în American Journal of Preventive Medicine, au analizat cercetările existente pentru a estima impactul consumului de UPF asupra mortalității.

Totuși, studiul nu poate dovedi în mod definitiv că alimentele ultraprocesate cauzează decese premature.

Consumult acestora este corelat și cu alți factori precum dieta generală, nivelul de activitate fizică, stilul de viață și nivelul de trai — factori care influențează, de asemenea, sănătatea.

Studiile au analizat datele despre alimentație și mortalitate din Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Mexic, Regatul Unit și SUA.

Raportul estimează că în Regatul Unit și SUA, unde UPF reprezintă mai mult de jumătate din aportul caloric, 14% din decesele premature ar putea fi legate de consumul acestor alimente.

În țări precum Columbia și Brazilia, unde UPF reprezintă mai puțin de 20% din aportul caloric, aceste alimente ar putea fi responsabile pentru aproximativ 4% dintre decesele premature.

Doctorul brazilian Eduardo Nilson, autorul principal al studiului a declarat că UPF afectează sănătatea „din cauza schimbărilor produse de procesarea industrială și a utilizării ingredientelor artificiale, inclusiv coloranți, arome artificiale, îndulcitori, emulgatori și numeroși alți aditivi”.

Conform calculelor, în SUA, în 2018, au existat 124.000 de decese premature asociate consumului de UPF, iar în Regatul Unit, aproape 18.000.

Studiul recomandă guvernelor să actualizeze ghidurile alimentare pentru a încuraja reducerea consumului de alimente ultraprocesate.

Totuși, un panel de experți în nutriție al guvernului britanic a declarat recent că nu există dovezi solide care să lege direct procesarea alimentelor de problemele de sănătate.

Nu există o definiție universal acceptată, dar clasificarea NOVA este frecvent utilizată, aceasta reunind prăjiturile,
chipsurile, pâinea de supermarket, hrana gata preparată, carnea procesată, nuggets-uri de pui, peștele pane, iaurturi, tofu, dar și laptele praf pentru bebeluși.

Unele întrebări rămân fără răspuns

Cifrele prezentate în studiu sunt bazate pe modelări matematice ale impactului UPF asupra sănătății.

Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University, a afirmat că studiul se bazează pe multe presupuneri matematice, ceea ce îl face precaut în privința interpretării rezultatelor.

„Încă nu este clar dacă orice consum de UPF este dăunător pentru sănătate sau ce anume din aceste produse este responsabil pentru eventualele efecte nocive. Nu poți fi sigur, dintr-un astfel de studiu, ce [boală] cauzează fiecare”, a adăugat el.

Dr. Nerys Astbury, expertă în dietă și obezitate la Universitatea Oxford, confirmă că există limitări în cercetare.

De mult timp se știe că dietele bogate în energie, grăsimi și zahăr pot crește riscul de boli precum diabetul de tip 2, obezitatea, afecțiunile cardiace și unele tipuri de cancer, toate asociate cu moartea prematură.

„Multe UPF tind să fie bogate în astfel de nutrienți,” spune ea, adăugând că studiile de până acum nu au putut demonstra că efectele negative sunt cauzate de altceva în afară de conținutul ridicat de grăsimi și zahăr.

Dr. Stephen Burgess de la Universitatea Cambridge subliniază că nu se poate demonstra clar că UPF sunt direct dăunătoare, deși numeroase studii internaționale indică faptul că acestea ar putea reprezenta un factor de risc.

Federația pentru Alimente și Băuturi, care reprezintă producătorii, a afirmat că termenul „alimente ultraprocesate” „demonizează o gamă largă de produse care pot ajuta oamenii să atingă o dietă echilibrată, precum iaurtul, sosurile pentru paste sau pâinea”.

De asemenea, organizația a subliniat că toți aditivii utilizați de producători sunt aprobați de Agenția pentru Standardele Alimentare, care se asigură că sunt siguri pentru consum.

Studiu. Bolile tropicale ce ar putea deveni endemice în Europa, din cauza încălzirii globale
Sănătate 15 Mai 2025, 14:28

Studiu. Bolile tropicale ce ar putea deveni endemice în Europa, din cauza încălzirii globale

În prezent, 4 miliarde de persoane din 129 de ţări sunt expuse la riscul potenţial de a contracta cele două boli.

Studiu. Bolile tropicale ce ar putea deveni endemice în Europa, din cauza încălzirii globale
Ministrul Sănătății: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate, în cel mult o lună și jumătate
Sănătate 15 Mai 2025, 12:23

Ministrul Sănătății: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate, în cel mult o lună și jumătate

„Discutăm de electrocardiografe, ecografe, alte echipamente care permit un consult diferit faţă de cel tradiţional, în care...

Ministrul Sănătății: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate, în cel mult o lună și jumătate
Au început înscrierile pentru cursurile de medicină militară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
Sănătate 14 Mai 2025, 20:20

Au început înscrierile pentru cursurile de medicină militară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

Programul face parte dintr-un parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Au început înscrierile pentru cursurile de medicină militară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
Criza medicamentelor generice s-ar putea adânci prin devalorizarea leului, spun producătorii
Sănătate 14 Mai 2025, 09:30

Criza medicamentelor generice s-ar putea adânci prin devalorizarea leului, spun producătorii

În ultimii ani, de pe piaţă au dispărut mii de medicamente generice, care acoperă tratamentul a peste 70% dintre pacienţi,

Criza medicamentelor generice s-ar putea adânci prin devalorizarea leului, spun producătorii
Legea pentru extinderea gratuității vaccinării anti-HPV primește raport favorabil în comisia de sănătate a Camerei Deputaților
Sănătate 13 Mai 2025, 19:57

Legea pentru extinderea gratuității vaccinării anti-HPV primește raport favorabil în comisia de sănătate a Camerei Deputaților

Proiectul prevede extinderea vârstei până la care vaccinul este compensat, limita fiind, în prezent, de 18 ani.

Legea pentru extinderea gratuității vaccinării anti-HPV primește raport favorabil în comisia de sănătate a Camerei Deputaților
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecţiuni gingivale
Sănătate 12 Mai 2025, 15:17

Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecţiuni gingivale

Mai puţin de 1 din 5 români declară că merge la control stomatologic de rutină cel puţin o dată pe an.

Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecţiuni gingivale
Premieră la SCJU Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienţei cardiace asimptomatice la pacienţii cu diabet zaharat
Sănătate 12 Mai 2025, 14:11

Premieră la SCJU Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienţei cardiace asimptomatice la pacienţii cu diabet zaharat

Rezultatele sunt cunoscute în regim de urgenţă, într-un termen de maxim 15 minute.

Premieră la SCJU Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienţei cardiace asimptomatice la pacienţii cu diabet zaharat
Peste 350 de cazuri de tuse convulsivă şi două decese, raportate în primele 4 luni la nivel național
Sănătate 10 Mai 2025, 18:22

Peste 350 de cazuri de tuse convulsivă şi două decese, raportate în primele 4 luni la nivel național

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii nevaccinați cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani.

Peste 350 de cazuri de tuse convulsivă şi două decese, raportate în primele 4 luni la nivel național