Studiu: Consumul de carne roșie procesată ar crește riscul de apariție a demenței
În timpul perioadei de monitorizare au fost identificate peste 11.000 de cazuri de demență.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 01 August 2024, 15:20 • Actualizat: 01 August 2024, 15:19
Consumul de carne roșie procesată ar putea fi un factor de risc considerabil pentru apariția demenței, potrivit rezultatelor unui studiu amplu ce a urmărit peste 100.000 de persoane pe parcursul a 40 de ani.
Până acum, cercetătorii au demonstrat că printre bolile ce pot apărea din cauza consumului de carne roșie procesată se numără cele de inimă, cancerul și diabetul de tip 2. Însă, acum, oamenii de știință americani susțin că au descoperit o potențială legătură între acest tip de aliment și apariția demenței.
Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu demență la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, iar studiile care analizează alimentația și riscul de declin cognitiv au devenit o prioritate pentru cercetători.
Cantitatea de carne roșie procesată ce ar crește riscul de apariție a demenței
În cadrul celei mai recente cercetări, specialiștii au studiat sănătatea a 130.000 de asistente medicale și alți lucrători din domeniul sănătății care lucrează în Statele Unite ale Americii. Aceștia au fost urmăriți timp de 43 de ani și au furnizat date privind dieta lor la fiecare 2 până la 5 ani. În timpul perioadei de monitorizare au fost identificate peste 11.000 de cazuri de demență.
Participanții au fost întrebați cât de des au consumat carne roșie procesată, inclusiv șuncă, crenvurști, cârnați, salam și alte tipuri de carne pentru sandvișuri. În plus, au fost întrebați despre consumul lor de nuci și leguminoase, inclusiv unt de arahide, arahide, nuci și alte nuci, fasole verde, fasole, mazăre, lapte de soia și tofu.
Potrivit cercetătorilor, consumul a două porții de carne roșie procesată în fiecare săptămână pare să crească riscul de declin cognitiv cu 14%, comparativ cu cei care consumă aproximativ trei porții pe lună.
Alimentele ce pot reduce riscul de apariție a demenței
Studiul a constatat că înlocuirea cărnii roșii procesate cu alimente mai sănătoase, cum ar fi nucile, fasolea sau tofu, ar putea contribui la reducerea riscului de demență.
Conform rezultatelor studiului, înlocuirea unei porții zilnice de carne roșie procesată cu o porție zilnică de nuci, fasole sau tofu în fiecare zi ar putea reduce riscul de apariție a demenței cu 23%.
Doctorul Richard Oakley, de la Alzheimer's Society din Marea Britanie, a îndemnat la prudență, deoarece cercetarea a constatat doar o asociere între carnea roșie procesată și demență - și nu a dovedit cauza și efectul.
„Este important să reținem că acest lucru nu înseamnă că apariția demenței este direct legată de consumul de carne roșie procesată. Este posibil ca persoanele care evită carnea roșie procesată să fie în general mai conștiente de sănătate și să evite alte obiceiuri nesănătoase care cresc riscul de demență."
Citește și: O investigație medicală de 10 minute ar putea detecta demența cu până la 9 ani mai devreme