O investigație medicală de 10 minute ar putea detecta demența cu până la 9 ani mai devreme
Modificările conectivității cerebrale au fost asociate cu factori de risc cunoscuți, inclusiv riscul genetic pentru boala Alzheimer și izolarea socială.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 Iunie 2024, 13:27 • Actualizat: 07 Iunie 2024, 13:26
O investigație medicală cu durata de 10 minute ar putea detecta demența cu până la nouă ani înainte ca pacienții să înceapă să prezinte simptome vizibile, potrivit unui nou studiu. Oamenii de știință au estimat că aceasta are o precizie de 80%.
Oamenii de știință au folosit o scanare a activității cerebrale „în repaus” pentru a identifica dacă oamenii vor ajunge să dezvolte demență, cu o precizie estimată la 80%, până la nouă ani înainte ca oamenii să primească un diagnostic.
Cercetătorii susțin că dacă rezultatele ar fi confirmate într-un studiu efectuat pe un eșantion mai mare, scanarea ar putea deveni o procedură de rutină în clinicile de memorie.
„Știm de mult timp că funcția creierului începe să se schimbe cu mulți ani înainte de apariția simptomelor de demență. Acest lucru ne-ar putea ajuta să fim mai preciși în identificarea acestor schimbări folosind o scanare RMN pe care o puteți face pe orice scaner NHS”, a declarat profesorul Charles Marshall, care a condus lucrarea la Universitatea Queen Mary din Londra.
Noi medicamente pentru pacienții cu Alzheimer
Această cercetare vine în contextul în care o nouă generație de medicamente pentru Alzheimer se află la orizont. Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale (MHRA) evaluează lecanemab, produs de Eisai și Biogen, și donanemab, produs de Eli Lilly, iar ambele medicamente ar putea fi autorizate în acest an.
„Prevederea persoanelor care vor suferi de demență în viitor va fi vitală pentru dezvoltarea unor tratamente care pot preveni pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale care provoacă simptomele demenței”, a declarat Marshall.
Cercetătorii au folosit scanări IRM funcționale (fMRI) de la 1.100 de voluntari din cadrul UK Biobank pentru a detecta modificări în „rețeaua de moduri implicite” (DMN) din creier. Scanarea măsoară corelațiile în activitatea cerebrală între diferite regiuni în timp ce voluntarul stă întins, fără a efectua vreo sarcină anume. Rețeaua, care reflectă cât de eficient comunică diferitele regiuni între ele, este cunoscută ca fiind deosebit de vulnerabilă la boala Alzheimer.
Dintre voluntari, 81 au ajuns să dezvolte demență după scanarea din cadrul UK Biobank. Cercetătorii au folosit algoritmi de inteligență artificială pentru a identifica modificările la nivelul DMN care erau cele mai caracteristice celor expuși riscului, cu scopul de a putea clasifica persoanele ca fiind „la risc” sau sănătoase.
Modelul rezultat a putut identifica persoanele cu risc cu o precizie de 80% până cu nouă ani înainte de diagnostic, potrivit studiului publicat în Nature Mental Health, potrivit The Guardian.
În cazurile în care voluntarii au ajuns să dezvolte demență, echipa a putut prezice, cu o marjă de eroare de doi ani, exact cât timp va dura până când va fi pus acest diagnostic. Modificările conectivității cerebrale au fost asociate cu factori de risc cunoscuți, inclusiv riscul genetic pentru boala Alzheimer și izolarea socială.
Echipa a declarat că o simplă scanare a creierului, care ar dura aproximativ 10 minute, ar putea fi utilizată alături de testele de sânge dezvoltate recent care vizează proteinele din creier ce cauzează boala Alzheimer.
Citește și: Afecțiunile neurologice, cea mai mare amenințare la adresa sănătății la nivel mondial