Terapia țintită și inteligența artificială, arme în lupta împotriva cancerului | VIDEO
Tehnicile moderne care apar în fiecare an oferă speranță în diagnosticarea precoce și tratarea cancerului.
Publicat: 04 Iunie 2024, 20:04 • Actualizat: 04 Iunie 2024, 20:15
La momentul actual, cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global.
În România, cele mai frecvente sunt canerele de sân, colorectal, de col uterin și pulmonar.
La bărbați, predomină cancerul de prostată, cel pulmonar, colorectal, gastric și cancerul de vezică urinară.
“Există un cumul de factori de risc care însumează atât alimentația, conservanții, poluarea, stresul, factorii de risc precum consumul de alcool, fumatul, greutatea în exces, anumite infecții cu hepatita B și C, papilomavirus care poate genera cancere ginecologice, dar nu numai. Mai sunt poluarea și anumite substanțe periculoase precum benzenul și radonul. Și pentru toate acestea prevenția este foarte importantă, dar de asemenea, este important screeningul care să permită un diagnostic precoce, pentru că, de fapt, la noi în țară, aici, lucrurile pot fi mult îmbunătățite”, a spus doctorul Cristina Berteanu, director medical al "Memorial România" și vicepreședinte al Asociației ROZ, prezentă în emisiunea Serviciul de noapte de la Radio România Actualități.
Dacă într-o familie este diagnosticat un caz de cancer, acesta este considerat un semnal de alarmă pentru ceilalți membri.
În săptămâna supraviețuitorului de cancer, prinde contur o nouă inițiativă legislativă, prin care este propusă acordarea a două zile plătite, pentru efectuarea analizelor de screening, în încercarea de a preveni această boală “cu o mie de fețe”.
Terapia țintită și inteligența artificială, arme de luptă împotriva cancerului
Planul European de Combatere a Cancerului prevede că anul 2025 va fi unul de cotitură în prevenirea bolilor oncologice, fiind termen limită pentru introducerea screeningului.
Țara noastră trebuie să facă demersuri la nivel național pentru respectarea acestui termen-limită.
În ultimul timp, au fost luate mai multe măsuri în ceea ce privește bolile oncologice.
“Există mai multe initiative legislative adoptate în ultima perioadă în acest domeniu, printe care Legea medicinei personalizate, care permite administrarea terapiei personalizate, prin intermediul medicației țintite. România este prima țară care are o asemenea lege”, a declarat medicul Cristina Berteanu.
Practic, medicina personalizată reprezintă îngrijirile de sănătate acordate în baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale fiecărui pacient.
“Dacă este administrată de prima oară la persoana potrivită, se economisește foarte mult timp și atunci rezultatele sunt mult mai rapide și mult mai precise. Și, de asemenea, există acum inteligența artificială care poate crea algoritmii de inteligență artificială prin machine learning și deep learning, care pot pot ajuta pentru medicina de precizie. Există telemedicina, deci tot acest complex reprezintă medicină de precizie și oferă șanse mult mai mari pacientului”, adaugă medicul Cristina Berteanu.
La nivel mondial, se lucrează la mai multe variante de vaccinuri în cazul cancerelor gastrointestinal si colorectal.
“Este vorba despre o asociere între University of Southampton și University of Adelaide - Australia, care împreună au avut un studiu foarte amplu și care continuă în etapa următoare pe 44 de pacienți în 10 clinici, șase în Australia și patru în UK, pentru cancerul gastrointestinal, în care s-a dovedit că injectat înainte de intervenția chirurgicală, face ca aceasta să aibă mai mult succes, să reducă tumora și crește imunitatea, rezultatul fiind absolut spectaculos.
După aceea, în SUA, la Institutul Național de Cancer, au trecut în 2022 la etapa de confirmare clinică a unui vaccin antigen pentru Sindromul Lynch și acea mutație autozomal dominantă care determină cancerul colorectal și încă alte câteva tipuri de cancere și pentru cancerul mamar triplu-negativ. De asemenea, sunt foarte aproape pentru a avea un vaccin pentru melanom. Există un profesor faimos în Israel care are o propunere în acest sens. Deci, lucrurile progresează realmente de la an la an. Și sunt sigură că o să avem din ce în ce mai multe variante”, este de părere Cristina Berteanu, medic primar ATI, director medical ‘Memorial România’.
În dialogul cu Maria Țoghină, medicul a vorbit și despre rolul credinței în actul medical.
“Credința este esențială atât pentru pacient, cât și pentru doctor, pentru că dincolo de performanța științifică, de dorința de a da ce e mai bun și de a avea un rezultat pozitiv, care să salveze o viață, sufletul doctorului și al pacientului înseamnă foarte mult.
Cred că, până la urmă, un om de știință, un doctor, poate să recunoască asta, că înainte de a-și folosi știința, Dumnezeu trebuie să-și pună mâna. Și simțim asta în nenumărate cazuri, pentru că, de multe ori, sunt pacienți la care nu te aștepți să ai un rezultat bun și se întâmplă un miracol sau sunt pacienți la care nu te aștepți să aibă vreo complicație și totuși se întâmplă. Eu, ca anestezist reanimator, pot să spun că în această meserie ai nenumărate surprize”, a subliniat Cristina Berteanu.
Viitorul este optimist
Tehnicile moderne care apar în fiecare an, inteligența artificială, managementul datelor și explozia de molecule noi sunt motive care ne îndreaptă spre o direcție bună în diagnosticarea și tratarea cancerului.
“Viitorul este optimist pentru că în fiecare an apar tratamente noi, pentru că, de la descifrarea genomului uman, această explozie de molecule este extraordinară și, de asemenea, toate tehnicile noi, inteligența artificială cu dezvoltarea acestor algoritmi, managementul datelor, totul duce la încrederea că rezultatele vor fi din ce în ce mai bune și, de asemenea, apariția vaccinurilor, care sunt o realitate, cum spuneam, pe diferite afecțiuni. Nu este un vaccin care să funcționeze pentru tot, dar este evident că cercetarea și fondurile alocate în cercetare au acum rezultate, iar în zona aceasta de empatie, de consiliere psihologică, de ajutor a aproapelui, evoluăm și suntem mai generoși. O dovadă este și Gala Supraviețuitorilor de Cancer, care a avut loc pe 2 iunie și care a fost atât de emoționantă. Este o comunitate de medici, de jurnaliști care lucrează împreună, iar acestea sigur o să ducă la lucruri bune”, a conchis Cristina Berteanu.
Citește și: O nouă analiză medicală poate prezice recidiva cancerului mamar cu câțiva ani înainte