Victoria Simonei Halep în procesul de dopaj, comentată de presa internațională
Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus la 9 luni suspendarea jucătoarei române pentru dopaj. Inițial, pedeapsa era de 4 ani.
Articol de Victor Marin, Publicat: 05 Martie 2024, 19:47 • Actualizat: 06 Martie 2024, 05:06
Simona Halep se poate întoarce în circuitul mondial al tenisului feminin.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus la 9 luni suspendarea jucătoarei române pentru dopaj. Inițial, pedeapsa era de 4 ani.
"Această decizie reprezintă o victorie majoră pentru fostul lider mondial din România, care poate reveni curând pe teren", scrie agenția Reuters.
"Liberă să-şi continue cariera în tenis”, a titrat portalul de specialitate Tennis.
Cotidianul Le Figaro amintește suspendarea de 9 decisă de TAS a fost deja ispăşită de româncă.
Campioană la French Open (2018) și Wimbledon (2019), Simona Halep și-a susținut întotdeauna nevinovăția, notează BBC.
Legendara gimnastă Nadia Comăneci s-a declarat, marţi, încântată de decizia TAS.
“Era şi timpul. Simona Halep poate să revină pe teren după reducerea suspendării de patru ani pentru dopaj Abia aştept să o revăd pe teren”, a scris Nadia Comâneci pe Facebook.
"Aștept să revin pe teren"
"Acuzațiile care mi-au fost aduse au fost scandaloase. Aștept să revin pe teren", a transmis sportiva la final de proces.
Publicația franceză L'Equipe amintește că Simona Halep acuzat compania Quantum Nutrition de contaminarea suplimentului pe care l-a luat.
“TAS admite apelul depus de Simona Halep şi reduce perioada de ineligibilitate a acesteia de la patru ani la nouă luni. Comisia TAS a stabilit în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale Hotărâre arbitrală cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător. De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obţinute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament şi premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA şi apelul depus de Simona Halep este admis în parte (cererea sa de antedatare a începerii suspendării la 29 august 2022 este respinsă)”, a notat TAS într-un comunicat publicat pe site-ul oficial.
"ITIA respectă rezultatul"
ITIA (International Tennis Integrity Agency) este obligată să îi plătească Simonei Halep 20.000 de franci elvețieni pentru onorariile sale juridice și alte cheltuieli suportate pentru aceste proceduri de arbitraj.
Agenţia a indicat marţi, într-un comunicat postat pe site-ul său, că "aşteaptă decizia motivată completă' a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS)".
Directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse, a transmis: "Un element esenţial al procesului antidoping este capacitatea unui jucător de a face apel, iar ITIA respectă atât dreptul lor de a face acest lucru, cât şi rezultatul."
Coșmarul Simonei
În octombrie 2022, sportiva anunţa că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, după un meci la US Open.
În septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).
"Binele şi adevărul triumfă întotdeauna"
În așteptarea verdictului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, unde a contestat suspendarea de 4 ani și a invocat o contaminare accidentală a unui supliment pe bază de colagen, Simona Halep le-a transmis fanilor un mesaj pe Instagram.
''Coşmarul pe care l-am trăit timp de un an şi jumătate s-a încheiat. Am avut şansa să îmi prezint apărarea în faţa TAS, să arăt că nu m-am dopat în niciun fel. Asta am spus încă din prima zi în care am fost acuzată'', scrie sportiva, care a fost audiată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne la începutul lunii.
Vreau să vă mulţumesc vouă, fanilor mei, jucători, foşti jucători, legende ale sportului, sponsorilor mei şi tuturor celorlalţi pentru susţinerea voastră extraordinară, pentru toate mesajele şi înregistrările video pe care mi le-aţi transmis în perioada de chinuri prin care am trecut. Vă mulţumesc pentru încrederea voastră necondiţionată. Această susţinere a însemnat totul pentru mine şi mi-a dat putere să continui să lupt în fiecare zi pentru a arăta adevărul. Voi împărtăşi cu voi veştile despre cazul meu de îndată ce le voi primi. Vă doresc tot ce este mai bun. Binele şi adevărul triumfă întotdeauna'', a notat fostul lider mondial.
În decembrie 2023, Simona Halep dezvăluia, într-un interviu pentru Euronews, că a avut un şoc când a fost testată pozitiv, insista că este nevinovată și anunţa că nu mai colaborează cu Academia lui Patrick Mouratoglou.
Bătălia pentru onoare continuă
După încheierea audierilor la TAS, Simona Halep a dat în judecată producătorul canadian al suplimentelor nutriţionale din cauza cărora consideră că a fost testată pozitiv.
Jucătoarea cere despăgubiri mai mari de 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care produce Schinoussa Superfoods, după ce testul pozitiv la roxadustat (medicament folosit de oamenii cu anemie) din 2022, de la US Open.
Citește și: Simona Halep revine pe terenul de tenis, într-un meci demonstrativ