Allen Coliban se alătură vocilor care cer reformă în USR după eșecul de la recentele alegeri
Edilul în exercițiu al Brașovului a fost învins de liberalul George Scripcaru.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Iunie 2024, 13:20 • Actualizat: 16 Iunie 2024, 14:13
Perdant al alegerilor pentru Primăria Brașovului, Allen Coliban spune că este momentul pentru un "reset" în interiorul Uniunii Salvați România.
"USR a obținut un minim istoric la alegerile din weekendul trecut, chiar sub scorul de la înființare. Cătălin Drulă a condus partidul în ultimii doi ani și a avut, ca președinte, toată puterea și control total asupra tuturor resurselor. Acești doi ani au fost cei mai lipsiți de scandaluri interne, cu cea mai mare stabilitate atât la nivel de Biroul Național, cât și la nivel de filiale locale, mulți dintre oponenții echipei aflate la conducere demisionând sau fiind excluși din partid. Printre ei, câțiva dintre eroii recent încheiatelor alegeri – Nicu Ștefănuță, Mihai Polițeanu, Vlad Gheorghe, Cătălin Teniță. Cu trei dintre cei patru am fost coleg, în ceea ce a reprezentat opoziția echilibrată a USR, grupul Curaj. Au plecat din cauza aroganței conducerii centrale, dar și a tribalismului și agresivității luptelor interne din filialele proprii", a scris edilul în exercițiu pe Facebook.
"Conducerea și consultanții ne-au spus că asta vrea electoratul și că vom fi al doilea partid al țării. Au greșit grav, neînțelegând ce fel de partid suntem, ce valori avem, ce îi motivează pe membri și ce vrea electoratul de la noi. Pentru asta, toți trebuie să plece.
Mai sunt 6 luni de foc electoral, esențiale pentru următorii 4 ani. Înaintea Prezidențialelor și a Parlamentarelor, USR trece prin cea mai grea criză. În astfel de momente, soluția este să ascultăm ce ne-a spus electoratul, prin vot. Cei răspunzători pentru rezultat trebuie să facă un pas înapoi, la fel și conducerea filialelor neperformante. Noi, Biroul Național, ar trebui să ne dăm demisia, în bloc. Pentru 6 luni, conducerea partidului ar trebui asigurată de cei care au obținut rezultate. De cei trei primari reconfirmați, dintre care ar trebui să ne alegem următorul președinte (Dominic Fritz, Elena Lasconi, Lucian Viziteu), împreună cu cele mai performante filiale. Avem 13 filiale care au obținut 66% dintre voturile totale ale USR. (Brașovul a obținut al treilea scor în USR, după București și Timișoara). Avem și 33% dintre filiale care nu au făcut pragul", a adăugat Allen Coliban, învins de liberalul George Scripcaru în scrutinul pentru fotoliul de primar al Brașovului.
"E momentul unui reset în USR. Nu doar la nivel de conducere și de lideri, ci și de mecanisme interne pentru luarea deciziilor. E momentul să facem curățenie în baza de date a membrilor, să luăm măsuri în cazul filialelor neperformante, să regândim politica de extindere a partidului, să profesionalizăm structura executivă și să găsim consultanții de strategie și de comunicare care să ne ajute să ne revenim. E momentul să îi aducem înapoi pe cei care au plecat și să îi convingem că redevenim partidul cel mai democratic din România. E momentul să fim, din nou, partidul de care oamenii buni își leagă speranțele și să refacem dialogul cu societatea civilă și cu toți oamenii faini care ne-au susținut de-a lungul timpului.
Reset, USR! Acum, sau nu vom mai exista!", a punctat Allen Coliban.
La rândul său, Clotilde Armand spune că partidul are nevoie de "un nou început".
"După fiecare rând de alegeri se caută vinovați, după fiecare scrutin există oameni mulțumiți și oameni nemulțumiți. Să dai vina pe colegii tăi și să îi înjuri public e cel mai cool lucru în prezent. Pentru moment. Fiindcă audiența are nevoie de sânge iar partidele își devorează liderii în asemenea situații. Desigur că există și o luptă pentru putere sau preluarea puterii interne. Și este firesc să fie așa. Însă eu vă propun altceva. Fiindcă mulți m-ați întrebat care este pasul următor pentru mine, pentru USR, pentru toți cei care se simt abandonați, trădați, dezamăgiți, sătui, obosiți, furioși, revoltați și resemnați.
În primul rând cred că este important să fim sinceri cu noi să ne recunoaștem vina acolo unde am greșit și acolo unde s-a greșit. Doar așa putem evolua. Apoi eu mai cred cu tărie că acum este momentul unui restart profund al USR. Un bun moment în care trebuie să ne privim în oglindă și să nu ne mai mințim, să ne recunoaștem și să ne amintim ce ne-a unit împreună pe noi toți: ghiniști, barniști, clotildiști, nicușoriști etc. Cred că de la acest moment zero putem să repornim motoarele la turație maximă, de la lucrurile care ne țin pe noi toți împreună: cinstea, competența, meritocrația, transparența", a scris primăriția în exercițiu a Sectorului bucureștean 1 pe Facebook .
"Eu n-am să încep să arăt cu degetul persoanele care sunt responsabile pentru rezultatele slabe ale partidului. Eu vă propun (membrilor și cetățenilor care cred în noi) o reconciliere și o reconstrucție din temelie a USR. Voi lansa aici curând o platformă deschisă publicului pentru a ne răspunde toți cetățenii despre ce am greșit și cum cred aceștia că putem face mai bine. Fiindcă eu nu cred că doar noi (USR) suntem cei mai deștepți, fiindcă trebuie să ne întoarcem mai mult ca niciodată la oamenii care au crezut și încă cred în noi.
Restartul USR trebuie să înceapă reconstrucția internă de aici:
1. Democrația în partid - componența Comitetului Politc, verificarea adreselor email pentru votul electronic, fără decizii abuzive ale Biroului Național etc.
2. Transparența - banii din subvenție, publicarea CV-urilor și a contractelor;
3. Solidaritatea în partid pentru filialele mici;
4. Meritocrația în partid;
5. Lista este deschisă", a adăugat Clotilde Armand.
Cătălin Drulă și-a dat demisia din fruntea Uniunea Salvați România în urma eșecului înregistrat la alegerile locale.
Victorios la Timișoara, Dominic Fritz a acceptat să intre în cursa pentru șefia USR.
Alegerile locale și europarlamentare au fost câștigate de PSD și PNL.
Citește și: BEC respinge solicitarea ADU de anulare a scrutinului din Sectorul bucureștean 1