ARAD: Faleza Crișului Alb, modernizată și spațiile verzi din Ineu, reamenajate
Se vor desfășura 3 proiecte în valoare totală de 8 milioane de euro.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 23 Mai 2025, 15:41 • Actualizat: 23 Mai 2025, 15:41
Faleza Crişului Alb din centrul oraşului arădean Ineu va fi amenajată în cadrul a trei proiecte, în valoare totală de aproximativ 8 milioane de euro. Administraţia locală a obţinut finanţări europene pentru realizarea unui parc de distracţii şi a unui parc cu locuri de joacă pentru copii.
Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, a declarat că vineri a semnat contractul de finanţare, de cinci milioane de euro, pentru amenajarea falezei Crişului Alb, între Cetatea Ineului şi podul feroviar (aproximativ 1,2 kilometri), care va deveni principala promenadă a oraşului, notează Agerpres.
Amenajări moderne, spații verzi reamenajate, parc de distracții
„Crişul Alb traversează centrul oraşului, dar faleza nu a beneficiat de amenajări până acum. Vor fi realizate alei cu mobilier urban, locuri de joacă pentru copii, foişoare cu o arhitectură modernă, iar spaţiile verzi vor fi reamenajate. Prin acest proiect unim şi Cetatea Ineului cu Parcul Dendrologic”, a declarat edilul.
Finanţarea a fost obţinută prin Programul Regional Vest 2021 - 2027, iar contractul a fost semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. Guvernul şi Primăria Ineu vor contribui în total cu aproximativ un milion de euro, pe lângă cei cinci milioane de euro obţinuţi de la UE, iar perioada de implementare este de 36 de luni.
Un alt contract de finanţare a fost semnat în această săptămână de Primăria Ineu, care a obţinut 1.250.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru realizarea unui parc de distracţii, care va fi dezvoltat la marginea oraşului. Amenajările se vor face pe terenul unui fost depozit de armament primit în urmă cu câţiva ani de administraţia locală de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Complexul de divertisment, valorificat turistic
„Acest proiect înseamnă un pas înainte spre obiectivul nostru de a face din Ineu o destinaţie turistică. Parcul de distracţii, alături de cetatea oraşului, un parc de animale de tipul unei grădini zoologice, un ştrand pe care îl avem în plan şi un bob de vară, vor deveni cu siguranţă atracţii pentru vizitatori, în următorii ani”, a declarat primarul.
Complexul de divertisment va ocupa patru hectare din terenul de 10 hectare primit de la MApN, urmând ca pe restul terenului să fie dezvoltate alte obiective de atracţie turistică. Zona va cuprinde parcare auto, spaţii verzi, circuit pentru biciclete tip mountain-bike, Dino-Park, tiroliană, parc de animale, activităţi de paintball/airsoft/speedball, tir cu arcul şi zonă de aventură.
De asemenea, într-un stadiu mai avansat se află proiectul de realizare a unui parc cu locuri de joacă pentru copii, pe o suprafaţă de un hectar, tot pe terenul primit de la MApN. Licitaţia pentru atribuirea contractului de executare a lucrărilor a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), unde valoarea estimată a proiectului este de 3.874.919 lei.
Citește și: Veche de aproape 170 de ani, o clădire de la SJU Sibiu va fi modernizată