Bacăul găzduiește Salonul de Primăvară al Artei Naive
Ediția de anul acesta prezintă publicului peste 100 de lucrări ale artiștilor naivi din toate colțurile României.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 20 Martie 2024, 10:52 • Actualizat: 20 Martie 2024, 11:46
Cea de-a XXXIII-a ediție a „Salonului de Primăvară al Artei Naive” va avea loc la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, relatează Radio România Iași.
Organizat în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, evenimentul reprezintă o ancoră cu tradiție pentru ceea ce înseamnă susținerea și aprecierea artei naive în România.
Peste 100 de lucrări expuse
Programul cultural al ediției din acest an se desfășoară sub deviza „Patrimoniu – valoare și valorizare”, menționează comunicat al Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău.
„Salonul de Primăvară al Artei Naive” își întâmpină anul acesta vizitatorii cu peste 100 de lucrări de arte plastice expuse, atât pictură, cât și sculptură, ce poartă semnătura a zeci de creatori din diferite colțuri ale României – Mureș, Vrancea, Maramureș, Bacău, Ilfov, Iași, Brăila, Caraș-Severin și Dâmbovița.
Evenimentul marchează o colaborare longevivă între Centrul de Cultură „George Apostu” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, două dintre punctele cheie locale în expunerea la nivel național a creației naive.
O formă de exprimare artistică neîngrădită, lucrările de artă naivă ale creatorilor români oglindesc cosmosuri încărcate cu magie și inocență, unde tradițiile și obiceiurile românești se întorc la cea mai pură formă a lor.
Cele mai bune lucrări, premiate
Cele mai valoroase lucrări plastice vor fi premiate de instituțiile organizatoare ale evenimentului, după ce vor fi apreciate de un juriu alcătuit din personalități artistice din domeniu și prezidat de prof. dr. Aurel Stanciu, menționează comunicatul instituției.
Evenimentul aduce laolaltă și alte manifestări artistice tradiționale ce fac parte din moștenirea culturală românească, precum recitalul Grupului instrumental al Ansamblului folcloric „Busuiocul” Bacău, partener tradițional al acestui eveniment, și lansarea de carte „Patrimoniul Cultural Imaterial al județului Bacău, I. Meșteșuguri”, de Feodosia Rotaru, specialist în etnografie, o lucrare de cercetare și documentare ce va fi prezentată de istoricul de artă Iulian Bucur.
Cei pasionați de fenomenul artei naive, precum și de tradițiile autentice românești, sunt așteptați vineri, 29 martie, începând cu ora 13.00, în incinta Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău.
Citește și: Prima ediție a Galei Luminilor, la Muzeul de Artă Constanţa