BIHOR: Începe a treia ediție a campaniei de împădurire unice în țară, „Bihorul plantează”
În această primăvară se vor planta 8,6 hectare de puieți în patru locaţii din judeţ.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 13 Martie 2025, 18:16 • Actualizat: 13 Martie 2025, 18:16
Consiliul Județean Bihor, împreună cu instituţii partenere şi voluntari (firme, asociaţii sau cetăţeni), organizează cea de-a treia ediție a campaniei de împădurire unice în țară, „Bihorul plantează”, transmite, joi, Mircea Mălan, președintele CJ, într-o conferință de presă.
„Este un proiect foarte important pentru ridicarea nivelului de viaţă a locuitorilor judeţului nostru. Este un proiect de educaţie civică şi ecologică, dar în acelaşi timp este şi un proiect de protecţie a mediului înconjurător. Am văzut că bihorenii au reacţionat foarte bine la această idee şi chiar a fost nevoie să respingem unele intenţii de a participa la campanie”, a declarat Mircea Mălan.
8,6 hectare de puieți, plantate în 4 locații bihorene
Alături de el s-au aflat în conferinţă de presă reprezentanţii instituţiilor partenere de până acum, anume directorul Direcţiei Silvice, Teodor Suciu şi inspectorul şcolar general Alin Ştefănuţ, parteneriat extins în acest an cu Universitatea din Oradea, mai exact Departamentul pentru Silvicultură şi Inginerie Forestieră, reprezentată de prof. univ. Adrian Timofte.
Studenţii implicaţi vor putea fi „mentori” pentru colegii mai tineri şi vor putea crea foarte uşor relaţii de prietenie cu copiii voluntari, scrie Agerpres.
„Vrem să realizăm în fiecare sezon de plantare noi suprafeţe de pădure în judeţul Bihor, iar în perioada de vară, aceiaşi voluntari care au participat la plantare să asigure împreună cu specialiştii din Romsilva lucrările de întreţinere pe perioada primilor ani, până ce cresc puieţii la un nivel corespunzător. În această primăvară vom planta 8,6 hectare în patru locaţii din judeţul Bihor”, a precizat Mircea Mălan.
Rolul voluntarilor în proiect
Potrivit directorului Teodor Suciu, campania de plantări va avea loc în două zile, stabilite în curând, cea mai apropiată fiind probabil în 22 martie, în patru zone din judeţ: trei în arii de câmpie la Tinca, Săcueni, Dobreşti şi una la munte, în zona Sudrigiu.
Acesta a evidenţiat noutatea campaniei prin care voluntarii vor fi implicaţi şi în cursul verii la lucrări de completare - în locul puieţilor care nu s-au prins, la lucrări de descopleşire a puieţilor, pentru a elimina speciile ierboase din jurul lor şi de mobilizare, respectiv de săpare a solului de jur-împrejur.
Preşedintele Mălan a precizat că, anul trecut, prin această campanie, în primăvară au fost plantaţi 15.000 de puieţi, pe 3 hectare, la care s-au adăugat alţi 30.000 de puieţi, pe 5,6 hectare, în toamnă.
„La acţiunile de plantare, am invitat să participe copiii împreună cu părinţii lor. Pentru că în felul acesta prilejuim petrecerea unui timp de calitate în familie. Părintele cu copilul poate să se lege mai profund unul de celălalt şi împreună de pădurea la care participă.
Iar dacă în perioada de vară vor reveni împreună cu ceilalţi voluntari la locul respectiv şi vor face lucrările de întreţinere, credem că va fi benefic acest proces pentru noi toţi”, a menţionat Mircea Mălan.
Citește și: Festum Varadinum, cel mai mare eveniment cultural maghiar din municipiu, la Oradea