BIHOR: Trei suspecți au păcălit o tânără prin metoda „Spoofing” să ia un credit de 70.900 de lei
Cei trei au pretins că sunt reprezentanții unei bănci și ar fi convins-o că i-a fost compromis contul bancar. Aceștia sunt reținuți pentru înșelăciune.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 11 Aprilie 2025, 12:47 • Actualizat: 11 Aprilie 2025, 12:47
Trei persoane au fost reținute pentru înșelăciune de tip „spoofing” de polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Salonta. Acestea ar fi indus în eroare o tânără de 25 de ani din comuna Ciumeghiu, județul Bihor, convingând-o să contracteze un credit bancar de aproape 71.000 de lei, sumă care a ajuns integral în mâinile escrocilor.
Trei percheziții domiciliare
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bihor, la data de 9 aprilie, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale – Poliția municipiului Salonta, au efectuat trei percheziții domiciliare – două în municipiul București și una în comuna Stolnici, județul Argeș.
Descinderile au vizat un bărbat de 42 de ani și o femeie de 30 de ani, ambii din Capitală, precum și un tânăr de 27 de ani din Argeș, cercetați pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, prin metoda „spoofing”, relatează Radio România Cluj.
Cei trei și-au însușit identități false
Ancheta a scos la iveală că, în data de 12 februarie, bărbatul de 42 de ani, cu sprijinul celorlalți doi suspecți, ar fi contactat victima din comuna Ciumeghiu, prezentându-se drept reprezentanți ai unei bănci și ai unor instituții publice.
Folosindu-se de identități și calități false, aceștia ar fi convins-o că i-a fost compromis contul bancar și că trebuie să urmeze pașii indicați de ei pentru a-și proteja banii.
Sub presiunea acestor informații false, tânăra a fost determinată să deschidă un cont bancar pe o platformă indicată de escroci, să acceseze un credit de nevoi personale în valoare de 70.900 de lei, iar apoi să transfere banii în totalitate prin modalități care le-au facilitat suspecților accesul.
25.000 de lei au fost virați într-un cont controlat de aceștia, iar restul de 45.900 lei au fost transformați în criptomonede, fiind depuși în mai multe tranșe într-un aparat special dintr-un magazin din Oradea.
Probe găsite de anchetatori – peste 800 cartele SIM și peste 4.000 de euro
La percheziții au fost găsite și ridicate mai multe probe relevante pentru anchetatori: telefoane mobile, echipamente electronice, dispozitive VoIP-GSM (cunoscute sub denumirea de SIM-box), peste 800 de cartele SIM (sigilate sau deja utilizate), precum și 4.350 de euro – sumă suspectată a proveni din activități ilegale.
La finalul descinderilor, cei trei suspecți au fost conduși la sediul Poliției Municipiului Salonta, unde au fost audiați și ulterior reținuți pentru 24 de ore. În data de 10 aprilie, aceștia au fost prezentați procurorului de caz, care a dispus plasarea lor sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările continuă, polițiștii urmărind atât identificarea altor posibile victime, cât și recuperarea prejudiciului cauzat.
500 de victime ale fraudelor online în 2024, în județul Bihor
Activitățile polițiștilor de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Salonta au fost sprijinite de polițiștii Secției nr. 9 de Poliție Rurală Cefa, de cei ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, de polițiștii de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, alături de luptătorii serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul IPJ Bihor, IPJ Argeș și de luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
În contextul în care metodele de înșelăciune precum „spoofing”, phishing sau investițiile false se înmulțesc, polițiștii trag un semnal de alarmă. Doar în 2024, aproape 500 de bihoreni au fost victime ale unor fraude online, iar în primele două luni din 2025, polițiștii au înregistrat deja 33 de plângeri pentru infracțiuni cibernetice.