BRAȘOV: Prețurile pentru carnea de miel, în posibilă creștere anul acesta
Consumul de carne de miel în rândul românilor s-a diminuat semnificativ de-a lungul timpului.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 22 Martie 2024, 12:26
Românii ar putea plăti mai mult pentru bucatele din carne de miel destinate mesei pascale, relatează Radio România Brașov FM.
Crescătorii de ovine din țară se vor întâlni pentru a stabili un preț minim de vânzare, de 24 de lei/kilogram de carne în viu, pentru mielul de Paște de anul acesta.
Prețuri în creștere
Estimarea prețului are loc în contextul scumpirilor cu hrana animalelor, precum porumbul și furajele, dar și a lipsei de forță de muncă.
În cea mai mare parte, prețul pentru carnea de miel este stabilit în funcție de tariful vânzării la export a cărnii, dar și de cererea din preajma sărbatorilor pascale în țară, susțin crescătorii de ovine.
Primul „test” va fi Paștele Catolic
„După cheltuielile de producție cu oaia și ajungerea mielului la sacrificare, prețurile vor crește, dar depinde aici de puterea de cumpărare. Cererea și oferta reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acuma, din an în an s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales cei în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină. Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 lei kilogramul. Aici este un mecanism care funcționează foarte bine și perfect: cererea și oferta”, a declarat președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov, Petru Gonțea.
Citește și: Centru temporar pentru sacrificarea mieilor, la Reşiţa