MUREȘ: Carnea de miel, mai scumpă anul acesta
De Paște, carnea de miel va fi mai scumpă cu cel puțin 20%.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 13 Martie 2024, 13:33 • Actualizat: 13 Martie 2024, 13:38
Reducerea efectivelor de animale se întâmplă în fiecare an. Începând cu săptămâna viitoare, primele comenzi sunt date către export pe piața arabă.
Zaharia Simioanca, crescătorul de ovine din Bistrița-Năsăud, spune că prețurile la carnea de miel vor fi mai mari ca anul trecut, dar știe încă exact cu cât, deoarece încă nu au început să cumpere cei de la en-gros.
După Paștele catolic, se vor cunoaște prețurile
„E cam 23-24 lei kilogramul în viu. Prețul a crescut față de anul trecut, cu vreo 2 lei la kilogram. Anul trecut era 40-45 de lei kilogramul, iar acum cred că e la 45-50 de lei. Noi la export dăm mieii în viu, încă nu pot să spun exact cu cât, dar mi s-a zis că merg tot cu 23-24 lei kilogramul, mi-au zis că e prețul cumpărat în țară de samsari, care după aceea nu știu cu cât îi dau”, afirmă acesta.
„Am vorbit ieri, dar nu îi dau decât săptămâna viitoare, iar de Paști va fi cel mult până în 25 de lei.”
Abatoare autorizate
În județul Mureș sunt deschise 4 abatoare și un centru de sacrificare autorizate, pentru cei care cumpără animalul în viu și nu au posibilitatea să îl sacrifice pentru consum propriu, a precizat pentru Radio România Târgu Mureș directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Mihaly Zoltan:
„În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, DSVSA dispune măsuri specifice și intensificarea controalelor, în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, transportate, depozitate, comercializate acestea.”
„Sunt două abatoare autorizate la nivelul municipiului Târgu Mureș.”
„Un centru de sacrificare și un abator la Reghin, și un alt abator la Chibed.”
Intensificarea controalelor la produsele de Paști
Mihaly Zoltan spune că încă nu există, în județul Mureș solicitări de la unitățile administrativ teritoriale pentru amenajarea de puncte de sacrificare a mieilor în piețe, pe care DSVSA să le autorizeze temporar.
Direcția Sanitar-Veterinară va intensifica controalele în perioada imediat următoare, la tot ce implică produse de Paști, respectiv produse de origine animală și non-animală, precum pește, ouă, lapte și produse lactate.
Citește și: Peste 200 de arbori, tăiaţi de pe marginea DN 13A, în Harghita