BRAȘOV: Reabilitarea curții Bisericii Negre, din fonduri europene și bugetul local
Valoarea proiectului este estimată la 24 de milioane de lei.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 28 Ianuarie 2025, 16:07 • Actualizat: 28 Ianuarie 2025, 16:07
Primăria Municipiului Brașov și reprezentanții lăcașului de cult vor încheia un parteneriat în vederea accesării fondurilor europene destinate restaurării curții Bisericii Negre.
Conform unui anunţ făcut, marţi, de municipalitatea braşoveană, lucrarea în valoare de 24 de milioane de lei va fi realizată cu sprijinul unei finanţări europene nerambursabile, prin Programul Regiunea Centru - succesor al Programului Operaţional Regional, din sumele alocate pentru proiectele Primăriei municipiului Braşov, Biserica Neagră asigurând cofinanţarea pentru implementarea proiectului.
Municipalitatea participă la finanțare prin PR Centru
Potrivit primarului Braşovului, George Scripcaru, ideea acestui proiect a fost discutată pentru prima dată în 2010, scrie Agerpres.
„Astăzi (marţi - n.r.) am discutat cu reprezentanţii Bisericii Negre despre implementarea proiectului din curtea acestei, un proiect pe care l-am pornit în 2010 şi acum am identificat o soluţie de finanţare din plafonul pe care municipiul Braşov poate să-l acceseze pe asemenea proiecte pe Programul Regiunea Centru.
Acest proiect a făcut parte din pachetul pe care l-am discutat când am fost la Alba Iulia, în discuţiile cu board-ul de la ADR Centru, n.n., pachet ce include şi reabilitarea celor două paraclise de la Biserica Sfântul Nicolae.
Vorbim de două proiecte foarte importante pentru România, nu numai pentru Braşov. (...) Sper ca în toamna aceasta să avem şantier în curtea Bisericii Negre”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.
Un proiect dedicat comunității brașovene
Conform reprezentanţilor Bisericii Negre, proiectul „nu este unul religios” şi este benefic întregii comunităţi braşovene.
„Este un proiect al tuturor braşovenilor, chiar dacă este curtea Bisericii Negre. Cred că s-a încetăţenit ideea că această curte, a Bisericii Negre, este un spaţiu reprezentativ pentru oraşul nostru.
De fapt, acest proiect nu este unul religios, este un proiect social, laic, şi este important să aducem oamenii în centrul istoric, să înveţe din istorie şi să ducă istoria mai departe într-o formă nouă.
Cred că din acest punct de vedere, proiectul, dincolo de a fi o curte a unei biserici, este important pentru ceea ce a fost şi este Braşovul”, a afirmat Richard Sterner, Corporate Real Estate manager la Biserica Neagră.
Parteneriat între Primărie și Biserica Neagră
Proiectul de restaurare a fost realizat, în urmă cu mai mulţi ani, tot în cadrul unui parteneriat dintre municipalitate şi Biserica Neagră, proiect a căror indicatori au fost reactualizaţi.
„Având în vedere faptul că monumentul istoric nu este în proprietatea Municipiului Braşov, în conformitate cu prevederile ghidului de finanţare, în şedinţa ordinară din data de 30 ianuarie, Consiliul Local are pe ordinea de zi şi aprobarea unui parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. din România - Parohia Braşov”, a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Citește și: Casa Urbarială din Sântana, județul Arad, restaurată și transformată în centru cultural