BRAȘOV: Scafandrii ISU scot trupul unei persoane înecate dintr-un lac format la o balastieră
Victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul acesteia.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 16 Iulie 2024, 17:19 • Actualizat: 16 Iulie 2024, 17:19
O persoană înecată a fost scoasă, marți, dintr-un lac format la o balastieră între Hălchiu şi Codlea, de către scafandrii de la ISU Brașov. Aceasta nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarată decedată.
„În jurul orei 13.20 am fost solicitaţi pentru a interveni în extragerea şi acordarea primului ajutor unei persoane înecate într-un lac (...). Spre locul intervenţiei au fost direcţionate o autospecială de stingere, autospeciala scafandrilor şi o ambulanță a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Braşov.
Ajunşi la locul solicitării, scafandrii au intervenit pentru extragerea victimei din apa, acesteia aplicându-i-se manevrele de resuscitare de către echipajul medical de pe ambulanţă. Din păcate, victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul acesteia”, a informat ISU Braşov.
Recomandările pompierilor brașoveni
Pompierii braşoveni atrag atenţia că tragediile la scăldat se produc, de cele mai multe ori, fie din cauza faptului că unele persoane nu ştiu să înoate foarte bine, fie pentru ca intră în ape în care curenţii sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc şi nu mai reuşesc să iasă la suprafaţă, scrie Agerpres.
Astfel, ei recomandă frecventarea doar a locurilor special amenajate pentru înot şi scăldat şi evitarea lacurilor, canalelor sau a altor cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
„Evitaţi să intraţi singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi. Supravegheaţi în permanenţă copiii, în special când se află în apă sau în apropierea acesteia, inclusiv în piscinele achiziţionate pentru cei mici.
Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult”, recomandă ISU Braşov.
Citește și: Pompierii brașoveni reamintesc riscurile incendierii terenurilor