BUZĂU: 7 din cele 16 baraje cu apă din județ, fără autorizație
Cel mai mare baraj de acumulare, Siriu, este autorizat până în anul 2026.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 13 Decembrie 2024, 11:19 • Actualizat: 13 Decembrie 2024, 11:19
Datele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa arată că 7 din cele 16 baraje cu apă din judeţul Buzău nu au autorizaţie. Barajul Siriu, cea mai mare amenajare cu rol de atenuare a viiturilor, are o autorizație de funcționare în condiții de siguranță care expiră în anul 2026.
În perioada 2014-2021, Curtea de Conturi a României a realizat un audit pentru evaluarea eficienţei şi eficacităţii programelor, acţiunilor şi măsurilor întreprinse pentru prevenirea riscului de inundaţii, comunică Agerpres.
1030 de baraje din țară, fără autorizație sau cu autorizația expirată
„Conform raportului de audit, mai mult de jumătate din cele 2013 baraje existente la nivel naţional funcţionează fără autorizaţie (809) sau au autorizaţia de funcţionare în condiţii de siguranţă expirată (221).
Inexistenţa unei autorizaţii de funcţionare în condiţii de siguranţă nu implică şi avarierea implicită a acestor lucrări în cazul unor inundaţii, procesul de autorizare/reautorizare fiind unul continuu, însă barajele care nu beneficiază de lucrări de întreţinere şi reparaţii, aflate într-o stare accentuată de degradare, abandonate sau cu probleme la echipamentele hidromecanice pot reprezenta pericol la viituri, în funcţie de starea acestora, cu riscul unor accidente cu efecte negative asupra siguranţei populaţiei şi bunurilor din zonă”, arată documentul Curţii de Conturi.
7 baraje din județul Buzău, fără autorizație
La nivelul judeţului Buzău, 7 baraje cu lacuri de acumulare dintre cele 16 existente nu deţineau autorizaţie.
„Pe raza judeţului Buzău există 15 baraje din categoria de importanţă C şi un baraj din categoria de importanţă B. Din punct de vedere al siguranţei în exploatare, din cele 16 baraje, cu lacurile de acumulare aferente, 9 sunt autorizate şi 7 neautorizate.
În cursul anului 2024, la 3 din barajele neautorizate, reprezentanţi ai Biroului Inspecţia Apelor din cadrul ABA Buzău-Ialomiţa au realizat controale şi, între măsurile trasate, s-a impus obligativitatea obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al siguranţei în exploatare a acestora.
De asemenea, 3 din cele 16 baraje de pe raza judeţului Buzău nu au un proprietar/administrator legal cu rol de deţinător.
În acest sens, ABA Buzău-Ialomiţa a notificat unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul administrativ pe care se află barajele asupra obligativităţii preluării barajelor fără deţinător, conform art.5, alin. 2 din Legea OUG 244/2000 privind siguranţa barajelor, dar nu şi-au exprimat acordul cu privire la preluarea acestora”, a transmis ABA Buzău-Ialomiţa.
Autorizația barajului Siriu expiră în 2026
Cel mai mare baraj de acumulare, Siriu, funcţionează în baza unei autorizaţii valabile până în anul 2026.
„Pe raza judeţului Buzău, principalele acumulări cu rol de atenuare a undelor de viitură sunt: acumularea cu folosinţă complexă Siriu - amplasată pe râul Buzău, amonte de localitatea Nehoiu şi acumularea nepermanentă Pitulicea - amplasată pe râul Sărata, pe teritoriul comunei Glodeanu Sărat.
Cele două acumulări sunt administrate de ABA Buzău-Ialomiţa, iar exploatarea acestora se face în baza Regulamentelor de exploatare, întocmite conform Ordinului nr. 76/2006. Conform Regulamentelor de exploatare aprobate, acumularea Siriu are un volum de atenuare a undelor de viitură de 34,96 mil. mc, iar acumularea Pitulicea de 0,4 mil. mc.
Din punct de vedere al siguranţei în exploatare, pentru cele două amenajări au fost emise Autorizaţii de Funcţionare în Condiţii de Siguranţă valabile până în anul 2026 pentru amenajarea Siriu, respectiv până în anul 2028 pentru amenajarea Pitulicea”, mai arată sursa citată.
În România, capacitatea infrastructurii de protecţie împotriva inundaţiilor este afectată semnificativ atât în ceea ce priveşte prevenirea riscului de inundaţii, cât şi în perspectiva limitării efectelor produse de acestea pe teritoriul ţării, relevă auditul performanţei realizat de Curtea de Conturi la entităţile responsabile cu gestionarea riscului la inundaţii.
Citește și: Podul hobanat de pe Centura Galaţiului, supus testelor de rezistenţă înaintea inaugurării