BUZĂU: Centru de colectare gratuită cu aport voluntar, dezvoltat de municipalitate
Toate tipurile de deșeuri sunt acceptate. Proiectul are o valoare de 40 de milioane de lei.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 17 Ianuarie 2025, 15:43 • Actualizat: 17 Ianuarie 2025, 15:43
Înființarea unui „Centru Integrat de Colectare Separată a Deşeurilor prin Aport Voluntar”, în valoare de aproape 40 milioane de lei, a fost contractată de Primăria Municipiului Buzău, prin PNRR. Centrul le va permite cetățenilor să transporte deșeuri de diferite tipuri şi dimensiuni, în mod gratuit, pe o platformă.
Proiectul beneficiază de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), are o valoare totală de 39.696 106,32 lei cu TVA inclus, iar durata de execuţie este de 12 luni, informează Agerpres.
Tranziția spre economie circulară
„Înfiinţarea unui centru de colectare cu aport voluntar marchează trecerea către o economie circulară la standarde europene pentru fluxurile de deşeuri ce nu pot fi colectate in sistem 'door- to-door'.
Accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară.
Prin colectarea acestor deşeuri în centrul special amenajat pentru aport voluntar, sunt eliminate cheltuielile cu colectarea deşeurilor depozitate necorespunzător pe raza Municipiul Buzău fiind generate astfel venituri prin reciclarea deşeurilor cu caracter reciclabil”, informează Primăria Buzău.
Depozitarea gratuită a deșeurilor
Deşeurile vor putea fi depozitate în cadrul centrului în mod gratuit, indiferent de natura şi tipul deşeurilor.
„Atunci când se face o amenajare în casă, deşeurile provenite din materiale de construcţii pot fi duse la acest centru. Sunt foarte multe deşeuri din gospodărie care nu trebuie duse la depozitare, materialele lemnoase, ferestrele care pot fi dezasamblate, deşeurile textile, saltele, covoare şi acestea se pot valorifica.
Acesta este principiul, să mergi cu deşeurile care nu ar trebui să ajungă la deşeurile menajere ca ele să poată fi valorificate. Şi acum putem să le colectăm, însă asta înseamnă să plătească, iar aici este un centru care este gratuit, le poţi duce în mod gratuit.
În cazul în care nu te poţi descurca cu transportul vom avea posibilitatea de închiriere a unui mijloc de transport”, a precizat Ileana Bănucu, directoare executivă la Direcţia Tehnică din Primăria Buzău.
Tipuri de deșeuri care vor fi reciclate și recondiționate
Centrul va fi amenajat în intravilanul municipiului Buzău pe un teren în suprafaţă de 51.268 mp. Activităţile propuse prin proiect vor cuprinde investiţii necesare colectării prin aport voluntar a deşeurilor reciclabile, biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum deşeurile voluminoase, textile, deşeurile din lemn, mobilier, anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de cadavre animale, deşeuri de grădină precum şi deşeuri din construcţii sau demolări.
„Sunt unul dintre indivizii care merge pe jos şi la sfârşitul săptămânii merge în afara oraşului, vreau să vă spun că găsim în toate gropile, inclusiv în Canalul Iazul Morilor, de la fotolii, vase de WC.
Peste tot sunt abandonate pentru că până la urmă nu avem un sistem public de colectare a unor astfel de deşeuri”, a declarat vineri, cu ocazia semnării contractului, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Totodată, în cadrul centrului va urma să fie amenajat un showroom unde deşeurile reciclate şi recondiţionate vor putea fi prezentate şi reintroduse în circuitul economic prin reutilizare.
Citește și: Textilele și hainele uzate, colectate lunar la Miercurea-Ciuc