Capitala, în cursa pentru a deveni neutră din punct de vedere climatic
Primăria Municipiului București își propunere reducerea impactului pe care îl are poluarea atmosferică.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 18 Septembrie 2024, 16:22 • Actualizat: 18 Septembrie 2024, 16:23
Primăria Municipiului București a intrat în cursa pentru a devenit neutră climatic, în cadrul competiţiei lansate sub egida proiectului M100, ce prevede implementarea de proiectere pentru reducerea poluării atmosferice, a declarat edilul general, Nicuşor Dan.
„Dacă vorbim de poluarea aerului, o parte importantă vine din trafic. Ca să reduci traficul, soluţia cea mai eficientă este sa dezvolţi transportul în comun şi aceşti 50 de kilometri linie de tramvai pe care abia aşteptăm să vină bani să începem lucrările şi 250 de tramvaie, de asemenea, înseamnă o sporire a vitezei şi a confortului pe tramvai şi atunci asta o să aducă o sporire a numărului de oameni care îl folosesc”, a precizat primarul, miercuri, în Parcul Cişmigiu.
Bucureștiul, afectat de poluare atmosferică
Localitățile care vor câştiga competiţia lansată în cadrului proiectului M100 vor avea prioritate la fondurile europene de mediu, a adăugat edilul general al Capitalei.
„Sunt de fapt două chestiuni. Mai întâi am făcut împreună cu BERD un proiect care s-a derulat aproape un an şi acum este pe cale de a se finaliza, care s-a numit «Oraşe verzi» şi rezultatul căruia e un fel de strategie despre cum să atenuăm impactul de mediu în Bucureşti şi acum, cu acest rezultat, M100 înseamnă o competiţie între oraşele din UE, vor fi selectate de comisie 100 (...) este o aplicaţie care a fost depusă, selecţia în (...) cele 100 de oraşe înseamnă o prioritate la fonduri europene pentru mediu”, a precizat Nicuşor Dan.
Conform edilului, Capitala ar trebui să câştige cursa pentru a deveni neutră climatic, întrucât se confruntă cu o reală problemă de mediu.
„În primul rând că Bucureştiul are în mod evident o problemă de mediu, faptul că există, în sfârşit, o colaborare între Primăria Capitalei şi primăriile de sectoare ajută, de asemenea, pentru că este unul din criteriile acestei competiţii”, a declarat Nicuşor Dan.
16 orașe din țară, înscrise în competiție
În privința şedinţei edililor din Capitală cu premierul Marcel Ciolacu, desfășurată marți, Nicușor Dan a declarat că traficul este generat de „dezvoltare urbană haotică”.
„Am convenit să nu dăm declaraţii, ceea ce nu o să fac, pentru că au fost multe puncte de vedere divergente. A fost o discuţie foarte bărbătească, asumată de toată lumea care a fost acolo. Eu pot un singur lucru să vă spun, ca să nu încalc ceea ce am promis. Am fost şocat să constat că sunt oameni în poziţii importante care nu înţeleg că traficul e generat de dezvoltare urbană haotică, adică sunt oameni care în continuare cred că traficul din Bucureşti vine din faptul că nu a acoperit Termoenergetica o groapă”, a menţionat edilul.
16 oraşe din țară s-au înscris în competiţia lansată în cadrului proiectului M100, cu scopul de a deveni neutre climatic, iar zece dintre acestea vor fi selectate de un juriu internaţional.
Oraşele înscrise în competiţie, ce reprezintă şapte dintre regiunile de dezvoltare ale României, sunt: Alba Iulia, Bistriţa, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Târgovişte şi Târgu Mureş.
Citește și: Orașele din România cu cel mai curat aer. Reșița, pe primul loc