Caz de pestă porcină africană, confirmat într-o gospodărie din Harghita
Inspectorii sanitari supraveghează circulația suinelor din zonă.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 28 Mai 2024, 12:23 • Actualizat: 28 Mai 2024, 12:22
Autoritățile sanitar-veterinare din Harghita au pus în aplicare măsuri de restricție, după ce un caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc dintr-o gospodărie din localitatea Livezi, comuna Mihăileni.
Zece exemplare prezentau simptome
Suspiciuni în privința cazului au apărut încă de săptămâna trecută, în contextul în care zece porci dintr-o gospodărie din localitatea Livezi manifestau simptome ale virusului, a declarat directorul Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, Istvan Robert, luni, la finalul şedinţei Colegiului Prefectural.
Medicul veterinat a fost anunțat imediat pentru administrarea de tratament animalelor, însă semnele bolii au apărut din nou după doar două zile.
În consecință, autoritățile au prelevat probe de sânge pentru a fi trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov.
Analizele de laborator au confirmat cazul
Rezultatul investigațiilor a confirmat suspiciunea de pestă porcină africană, relatează Agerpres.
Ulterior, a fost convocat Comitetul Local de Combatere a Bolilor de la nivelul Instituţiei Prefectului și au fost dispuse măsurile necesare în astfel de situații, menționează directorul DSVSA Harghita.
Porcinele infectate au fost eutanasiate și îngropate, s-au efectuat numeroase acţiuni de dezinfecţie în gospodărie şi au fost instituite mai multe restricţii în jurul focarului.
Virusul, preluat din pădure
„S-au eutanasiat animalele, neutralizarea s-a făcut prin îngropare şi s-a întocmit şi dosarul de despăgubire. (...) Şi astăzi o echipă se deplasează să mai facă încă un rând de dezinfecţie. Timp de şapte zile de la data declarării focarului este interdicţie totală în perimetrul de 10 kilometri în jurul focarului de mişcare a oricăror animale, după care, timp de 30 de zile, din specia suină este o restricţie de mişcare. Monitorizăm, catagrafiem toate fermele şi toate gospodăriile cu porci, nu avem ferme comerciale în judeţ, din punctul acesta de vedere e puţin mai liniştită treaba. În schimb, medicii veterinari în zona asta de trei kilometri în jurul focarului zilnic fac examinări clinice la porcine şi populaţia a fost înştiinţată ca orice modificare, orice suspiciune să fie imediat anunţată”, a declarat Istvan Robert.
Sunt șanse mari ca virusul să fi fost adus din mediul silvatic, întrucât gospodăria afectată este situată la liziera unei păduri, a adăugat sursa citată.
Acesta este primul caz de pestă porcină africană înregistrat în Harghita în 2024.
Citește și: Focar de pestă porcină africană, confirmat la Negreni, Olt