Culoarul de transport Rin-Dunăre va trece prin Cluj
„Clujul va face parte din linia de viteză rapidă între capitalele europene”, spune comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 28 Martie 2024, 13:24 • Actualizat: 28 Martie 2024, 13:32
Culoarul european de transport Rin - Dunăre traversează România și unește vestul continentului de partea sud-estică a acestuia. Liniile de cale ferată care urmează să fie modernizate și rețeaua de autostrăzi vor trece prin Cluj.
„Clujul se află pe axa de transport Est - Vest, Dunăre - Rin, el are nevoie de conectivitate pe acest coridor, atât pentru autostradă, cât și pentru cale ferată. Va face parte din linia de viteză rapidă între capitalele europene. România se va conecta de Budapesta, de Berlin, la Sud de Sofia și Clujul este un nod de transport esențial pe acest traseu”, declară Adina Vălean, comisara europeană pentru transporturi.
Modernizarea căilor ferate
La modernizarea și electrificarea căii ferate Episcopia Bihor - Oradea - Cluj-Napoca se lucrează deja, investiția urmând să se întindă pe durata a doi ani. După finalizare, trenurile vor avea o viteză medie de peste 100 de kilometri pe oră.
De asemenea, Autostrada Transilvania are în lucru sau în licitație toate tronsoanele, iar întregul proiect trebuie terminat până în 2030, transmite Radio România Cluj.
România a epuizat tot bugetul pentru transport
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, amintește că, în exercițiul bugetar anterior al Uniunii Europene, România a cheltuit pentru prima dată toți banii alocați pentru acest sector și chiar a cerut suplimentarea fondurilor:
„Toate aceste lucrări sunt pe bani europeni. De când am intrat în Uniunea Europeană, în 2007, contribuția României a fost în jur de 30 de miliarde, banii care au intrat în țară au fost 90 de miliarde. O diferență de vreo 60 de miliarde în favoarea noastră.”
Fondurile alocate dezvoltării rețelei feroviare
Fonduri pentru dezvoltarea rețelei feroviare și a celei rutiere ale României vor exista și în următorii șase ani. Comisarul european Adina Vălean dezvăluie că țară noastră are la dispoziție 12 miliarde de euro pentru finanțarea majorității proiectelor de transport care au fost începute:
„La nivelul Uniunii Europene, noi, cei de la Transporturi, lucrăm la finanțarea și sprijinirea autorităților naționale și regionale în implementarea proiectelor care să ne conducă la această rețea performantă și în România. Am adus în România 12 miliarde de euro, sunt foarte multe proiecte și vom folosi acești bani pentru a vedea un rezultat pozitiv la finalul actualului exercițiu bugetar.”
Citește și: Restricții de circulație pe drumurile naționale din vestul țării