DÂMBOVIȚA: O femeie a fost diagnosticată cu botulism după ce a consumat conserve preparate în casă
Starea femeii s-a agravat rapid, însă a fost tratată cu ser antibotulinic.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 15 Mai 2025, 16:53 • Actualizat: 15 Mai 2025, 17:01
O femeie din Dâmboviţa, în vârstă de 53 de ani, este tratată pentru botulism la Spitalul Judeţean din Târgovişte, după ce a consumat conserve preparate în propria gospodărie, a anunțat joi unitatea sanitară.
„În data de 13 mai 2025, o femeie în vârstă de 53 de ani dintr-o localitate rurală a fost internată de urgenţă în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicaţii alimentare grave. Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat iniţial greaţă, vărsături şi dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc preparată sub forma de conservă în propria gospodărie”, precizează Spitalul Judeţean Târgovişte.
La scurt timp, starea femeii s-a agravat la aproape 24 de ore de la debutul primelor simptome, manifestând vedere înceţoşată, diplopie (vedere dublă), slăbiciune musculară şi dificultăţi la înghiţire.
Toate aceste simptome neurologice sunt caracteristice botulismului, o afecţiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Pacienta, tratată cu ser antibotulinic
Medicii infecționiști au luat imediat în considerare suspiciunea de botulism, având în vedere simptomatologia și contextul epidemiologic.
Potrivit Agerpres, pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent.
„Botulismul alimentar este considerat o urgenţă medicală majoră, din cauza potenţialului său letal. Simptomele pot să apară în câteva ore sau la câteva zile de la ingestie şi sunt legate de cantitatea de toxină ingerată. Iniţial pot apărea simptome digestive uşoare, ignorate de pacienţi (vărsături, greaţă, dureri abdominale), ulterior în evoluţie putând să apară şi fenomene neurologice — ptoza palpebrală, vedere înceţoşată, diplopie (vedere dublă), tulburări de deglutiţie, secreţie salivară deficitară, culminând posibil cu stop cardiorespirator şi exitus”, precizează Spitalul Judeţean Târgovişte.
Autoritățile sanitare recomandă populației să respecte strict procedurile de sterilizare termică în prepararea conservelor casnice, să evite consumul de conserve care prezintă miros sau aspect modificat și să păstreze alimentele în condiţii igienice şi la temperaturi corespunzătoare.
Citește și: România, pe primul loc în UE la incidența tuberculozei