Debitul Dunării, în creștere începând de săptămâna viitoare
Valorile estimate se situează sub mediile multianuale ale lunilor aprilie și mai.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 27 Aprilie 2025, 15:00 • Actualizat: 27 Aprilie 2025, 15:41
O prognoză a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) arată o creștere a debitului Dunării la intrarea în țară, în următoarele zile, de până la 6.000 mc/s.
Conform Agerpres, pentru intervalul 26 aprilie-3 mai, valorile estimate se situează sub mediile multianuale ale lunilor aprilie (7.900 mc/s) și mai (7.250 mc/s).
„Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere în prima zi până la valoarea de 4.700 mc/s, staționar în cea de a doua zi și apoi în creștere până la valoarea de 6.000 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor aprilie (7/900 mc/s) și mai (7.250 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele vor fi, în general, în creștere exceptând prima parte a intervalului, unde pe sectorul Brăila–Tulcea vor fi în scădere”, arată INHGA.
În ultimele 24 de ore, debitul Dunării pe secțiunea Baziaș a fost în scădere, cu o valoarea de 4.800 mc/s, iar în aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia–Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu–Tulcea.
Debitele râurilor interioare, staționare
Specialiștii INHGA estimează că, pentru luna aprilie, debitul maxim al Dunării va fi de 8.000 mc/s, iar cel minim de 4.500 mc/s, în timp ce pentru luna mai debitul maxim și cel minim sunt estimate la 9.500 mc/s, respectiv 5.000 mc/s.
În intervalul anterior menționat, debitele medii zilnic în privința râurilor interioare vor fi în general staționare, cu excepția primei părți din intervalul, când vor fi în scădere pe râurile din jumătatea de vest a țării.
Potrivit prognozei pentru luna mai, hidrologii estimează pentru râurile interioare valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu și Bistrița superioară (afluent al Siretului) și mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Bârlad și pe afluenții Prutului.
Citește și: Debitul Dunării scade semnificativ de la sfârșitul lunii martie