Figurină antropomorfă din eneolitic, expusă în premieră la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Obiectul poate fi admirat de vizitatori până pe 29 iunie, în cadrul unei mini-expoziții.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 02 Iunie 2025, 17:41 • Actualizat: 02 Iunie 2025, 17:41
O figurină antropomorfă din lut, descoperită în toamna anului trecut lângă Alba Iulia, va fi expusă marţi în premieră la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din municipiu.
Conform MNU Alba Iulia, piesa datează din mileniile IV-III î.Hr., și a fost folosită, cel mai probabil, în context ritualic.
Piesa impresionează prin finisaj și componență
Piesa, prezentată drept exponatul lunii iunie la MNU Alba Iulia, este o figurină antropomorfă eneolitică descoperită la Miceşti-Cigaşe.
Piesa provine din cercetarea arheologică preventivă desfăşurată în situl arheologic de la Miceşti-Cigaşe în octombrie 2024.
„Este vorba de o figurină antropomorfă descoperită într-un context ritualic. Prezenţa consistentă a unui strat de arsură într-o groapă ce are o umplutură rapidă după utilizare (astupare intenţionată), puţinătatea fragmentelor ceramice, fragmentarea piesei (situaţie cunoscută în epocă) şi prezenţa unui fragment de rocă incendiat ce nu pare a fi de origine locală ne determină să emitem ca ipoteză de lucru că acest complex a fost funcţional doar în cadrul unui posibil ritual legat de ideile religioase ale epocii neolitice”, arată reprezentanţii muzeului.
Piesa, atent prelucrată, este realizată dintr-un lut fin, în care a fost adăugat nisip cu granulație mare pentru degresare.
Arderea este foarte bună, oxidantă, cu miezul foarte compact, constată reprezentanții muzeului.
Figurina are partea dreaptă a feţei, precum şi partea inferioară rupte din vechime.
Exponatul, disponibil publicului doar în luna iunie
Piesa are o înălțime de 6,3 cm, iar lăţimea variază între 2,4 cm şi 2,5 cm, spre partea inferioară.
Secţiunea, de formă ovală, are o grosime de 1,3 cm, iar piesa nu prezintă ornamente pe suprafață.
„Redarea atributelor umane este simplist realizată. În partea superioară, ochii şi urechile sunt aplatizate prin tragerea din pasta moale a acestora şi perforarea lor. Aceeaşi tehnică, tragerea şi aplatizarea din pasta moale, este folosită şi pentru realizarea nasului ce este redat schematizat, dar bine proporţionat în raport cu ansamblul feţei. Creştetul capului este drept şi simplu”, au explicat muzeografii.
Conform instituției, este prima semnalare a acestui orizont cultural în situl arheologic de la Miceşti-Cigaşe.
„În concordanţă şi cu fragmentele ceramice identificate, poziţionăm complexul ritualic în eneoliticul dezvoltat şi, parţial, final (3.750 -2.700 b.c.), respectiv orizontul torţilor pastilate”, au precizat reprezentanţii instituţiei muzeale.
Obiectul poate fi admirat de vizitatori până pe 29 iunie, în cadrul unei mini-expoziții, relatează Agerpres.
Citește și: