Ghidaje tematice despre bijuterii și credinţe magico-religioase, la Muzeul Judeţean Buzău
Proiectul reprezintă o călătorie în lumea spiritualității și a podoabelor antice.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 04 Iunie 2024, 15:11 • Actualizat: 04 Iunie 2024, 15:11
Pasionații de istoria religiilor, dar și de bijuterie, sunt așteptați în cadrul Muzeului Județean din Buzău, unde se vor organiza ghidaje tematice gratuite ce au ca subiect semnificaţia magico-religioasă a bijuteriilor.
O antologie a bijuteriei în viața spirituală
O călătorie în timp, din antichitate şi până în prezent, ghidajele devoalează semnificația bijuteriei ca talisman integrat în viața spirituală a oamenilor din trecut, precum și credinţele şi ritualurile funerare explicate prin intermediul descoperirilor arheologice.
Evenimentele se adresează în special familiilor și grupurilor de prieteni, facilitând în scop educațional simțul comunitar și apartenența la grup.
Tematica abordată prezintă o incursiune în trecutul istoric al comunităţilor care s-au dezvoltat pe actualul teritoriu al judeţului Buzău.
Temele celor patru serii de ghidaje
Ghidajele tematice debutează cu o serie de patru teme, susținute de Denisa Prahoveanu, educatoarea muzeală, și Daniel Drâmbu, muzeograf, astfel:
- „Credinţe şi ritualuri în preistorie”, desfășurat în 8 iunie, 3 august, 28 septembrie, 23 noiembrie;
- „Buzăul, de la târg medieval la municipiu” desfășurat în 9 iunie, 4 august, 29 septembrie, 24 noiembrie;
- „Bijuteriile între A AVEA şi A FI” desfășurat în 31 august, 26 octombrie, 21 decembrie;
- „Timpul trece, Buzăul rămâne”, desfășurat în 1 septembrie, 27 octombrie, 22 decembrie.
Prima dintre tematici urmăreşte în timp ritualurile funerare şi evoluţia credinţelor, din preistorie până în Evul Mediu.
„În cadrul ghidajelor vor fi prezentate vizitatorilor toate obiectele, dioramele ce ţin de comportamentul funerar din preistorie, până în antichitate şi Evul Mediu. Spre exemplu, se va începe ghidajul cu o iniţiere primară asupra semnificaţiei ritului şi ritualului funerar, urmată de prezentarea unor exponate din Sala Arheologie a neoliticului din Subcarpaţii de Curbură, unde se va vorbi despre înmormântările în tumuli, după care se va continua cu înhumările în ringuri de piatră, în Sala de Epoca Bronzului, evoluţia credinţelor magico-religioase care au stat la baza acestui comportament funerar şi se ajunge până în antichitate, ghidajul fiind încheiat cu decoperirile funerare romane de la Pietroasele”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.
Bijuteria, un simbol al credinței
Ghidajele în cadrul muzeului implică și o călătorie prin universul tematic al bijuteriilor folosite în context religios, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.
„Tematica presupune o discuţie aplicată despre podoabe, plecând de la semnificaţia materialului suport, de la semnificaţia metalelor, pietrelor din care erau confecţionate aceste bijuterii legate de sistemul magico-religios, până la momentul în care ele erau executate. Ghidajul pleacă din sălile de arheologie aparţinând neoliticului şi se încheie în epoca comtemporană, urmărind toată această evoluţie a esteticului şi a semnificaţiilor magico-religioase ale bijuteriilor. Şi în zilele noastre foarte mulţi dintre noi purtăm bijuterii, unele sunt amulete, avem o cruciuliţă din aur, argint sau chiar lemn, o purtăm la gât, dar are o semnificaţie aparte pentru noi, în mare parte se întâmpla şi în preistorie”, menționează sursa citată.
Participanții beneficiază de acces gratuit în incita muzeului, în limita stocurilor disponibile, relatează Agerpes.
Citește și: Colectă publică pentru înființarea unui muzeu dedicat comunismului, la Sfântu Gheorghe