COVASNA: Colectă publică pentru înființarea unui muzeu dedicat comunismului, la Sfântu Gheorghe
Autoritățile au lansat un apel localnicilor pentru donarea de obiecte din vremea comunismului.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 29 Mai 2024, 16:02 • Actualizat: 29 Mai 2024, 16:02
O colectă publică de obiecte ce aparțin epocii comuniste a fost anunțată miecuri, de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe.
Colecta, un apel către comunitate
Municipalitatea a lansat un apel către localnici pentru a dona obiecte de colecție din anii 1944-1989, precum fotografii, documente, îmbrăcăminte, mobilier sau jucării, ce au o însemnătate aparte pentru patina acelor timpuri.
Scopul colectei ține de înființarea unui viitor muzeu dedicat comunismului în incinta fostei Fabrici de Ţigarete din municipiu.
„În depozitul de tutun al fostei Fabrici de ţigarete din Sfântu Gheorghe se construieşte un Muzeu al comunismului unic în lume, unde trei etaje de instrumente interactive vor prezenta, decadă cu decadă, cea mai influentă perioadă a istoriei secolului XX în Europa Centrală şi de Est, deceniile socialismului de stat. Pentru a prezenta această perioadă într-un mod cât mai cuprinzător şi autentic, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe face apel la populaţia judeţului să doneze obiecte, documente şi fotografii din anii 1944-1989 pentru viitoarele expoziţii”, informează un anunţ al autorităților.
Lista de obiecte ce pot fi donate
- îmbrăcăminte şi uniforme specifice organizaţiilor de pionieri şi şoimii patriei, haine şi accesorii ale muncitorilor din fabrici, precum salopete, şepci, amintiri ale prizonierilor de război;
- obiecte şi suveniruri aduse din lagărele de prizonieri: tacâmuri, farfurii, lame de ras, cuţite;
- documente, dintre care scrisori, însemnări ale prizonierilor, documente oficiale, liste ale deportaţilor, dosare de familie, fotografii realizate în timpul războiului, în lagăre, în închisorile sovietice, după întoarcerea acasă;
- materiale video şi audio: amintiri, poveşti de viaţă;
- mobilier interior, unelte agricole vechi, documente de parteneriat agricol şi de proprietate colectivă sau vehicule;
- echipamente şcolare şi pentru săli de clasă sau jucării;
- echipamente de recreere, echipamente electrice, precum telefoane fixe, televizoare, aspiratoare, casetofoane, proiectoare de diapozitive şi filme;
- medalii, steaguri, steme;
- articole din economia vremii: coşuri de cumpărături, butelii de gaz, canistre de benzină, măşti de gaze, carnete de depozit CEC, timbre, bancnote şi monede;
- publicaţii de propagandă şi alte cărţi;
- produse alimentare, băuturi vechi, săpunuri sau conserve.
Muzeul, finanțat prin PNRR
„Desigur, pot fi donate muzeului şi alte obiecte legate de perioada 1944-1989, iar poveştile legate de acestea sunt şi ele binevenite. Donaţiile pot fi anunţate la numărul de telefon 0740 071 036”, menționează autorităţile locale.
Proiectul viitorului muzeu al erei comuniste va fi finanțat cu 11,3 milioane de euro, sumă obținută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Noul muzeu, ce se va întinde pe o suprafaţă de circa 3.000 de metri pătraţi, va adăposti o expoziție interactivă dedicată evenimentelor din perioada regimului comunist în plan local.
Curioșii vor putea experimenta, preț de câteva momente, modul de viață din perioada de dinainte de 1989.
Citește și: Expoziția „Moda în perioada comunistă”, la Muzeul Județean Slatina