HARGHITA: Târg tradițional cu produse realizate de persoanele cu dizabilități, la Miercurea-Ciuc
Este al 19-lea an în care DGASPC Harghita organizează evenimentul caritabil.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 03 Decembrie 2024, 18:48 • Actualizat: 03 Decembrie 2024, 18:48
Târgul caritabil, devenit tradiție în Miercurea-Ciuc, a pus la dispoziție, marți, localnicilor sute de obiecte realizate de persoane cu dizabilităţi și de apropiații acestora, fie familie, fie cei din centrele care îi îngrijesc.
Evenimentul este organizat pentru a 19-a oară de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi, pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Decorațiuni, bijuterii, lumânări, tablouri
Pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, peste 20 de organizaţii care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi au prezentat produse realizate special pentru această ocazie, în special ornamente de Crăciun, realizate manual din materiale naturale, felicitări, coroniţe de Advent, decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, bijuterii, lumânări, tablouri, şosete tricotate, preşuri ţesute manual, obiecte ceramice.
Reprezentanţii DGASPC Harghita spun că acest eveniment „are ca obiectiv sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilităţi în fiecare aspect al vieţii sociale, culturale şi economice”, şi, cel mai important, „scoate în evidenţă abilitatea şi nu dizabilitatea acestor persoane”.
Scopul includerii persoanelor cu sindromul Down
La târg a fost prezentă, ca de fiecare dată, şi Miklos Erzsike, membru fondator al Asociaţiei Happy Down, din Miercurea-Ciuc, care a vorbit despre importanţa unui astfel de eveniment şi despre pregătirile făcute pe tot parcursul anului, pentru ca produsele oferite să fie cât mai diverse.
„Copiii noştri, care au Sindrom Down, se descurcă mai greu cu motricitatea fină şi de asta şi părinţii lucrează foarte mult, pe tot parcursul anului, ca să poată prezenta produse în decembrie. Deci, e un eveniment pe care îl aşteptăm foarte, foarte mult. Mereu încercăm să căutăm idei noi.
Anul acesta eu am turnat obiecte din praf de ceramică, dar avem şi bijuterii şi decoraţiuni de pom de Crăciun, şosete tricotate, care sunt binevenite când e frig. Sperăm să fie pe gustul cât mai multor oameni, pentru că ceea ce noi vindem, vindem la un preţ foarte mic faţă de cât s-a investit în el. Şi, de fapt, este vorba despre a ajuta asociaţiile care încearcă să facă ceva cu persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Miklos Erzsike.
Eveniment cu o istorie de 19 ani
Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, a vorbit, la rândul său, despre bucuria organizării şi participării la un astfel de eveniment, care se desfăşoară de 19 ani şi care le confirmă persoanelor cu dizabilităţi că fac lucruri utile şi frumoase.
„Faptul că de 19 ani ei vin şi suportă aici frigul şi se vede şi pe ei că se bucură de întâlniri, înseamnă că, totuşi, e important şi pentru ei. Colegii de la centre, pe de altă parte, ne povestesc că chiar se pregătesc cu luni înainte, aşteaptă evenimentul, lucrează cu drag. (...) Orice om, dacă realizează ceva, fie că este sănătos sau cu handicap, se bucură de munca şi de rezultatul muncii”, a declarat presei Elekes Zoltan.
13.000 de persoane cu dizabilități în județul Harghita
Acesta a mai spus că majoritatea persoanelor cu dizabilităţi înregistrate în judeţul Harghita trăiesc în familii şi participă la activităţi organizate în centre de zi.
„În judeţul Harghita avem în jur de 13.000 de persoane cu handicap. Majoritatea sunt persoane adulte, foarte mulţi vârstnici dintre ei, copii avem peste o mie din numărul acesta. Şi este un număr care creşte an de an, pentru că şi criteriile de încadrare în grad de handicap se mai schimbă, deci este o parte importantă a populaţiei.
Absoluta majoritate a acestor persoane trăiesc în familie, în comunitate, fiindcă în centrele noastre, în cadrul Direcţiei, avem sub 200 de persoane. Mai există, desigur, şi câteva servicii ale organizaţiilor neguvernamentale, dar mai mult se merge pe ideea de centre de zi, servicii în comunitate, ceea ce este foarte bine.
S-au dezvoltat în ultimii ani mai multe centre de zi pentru persoane cu handicap şi astăzi vedem aici şi aceste centre de zi, ca participanţi la târg”, a mai spus directorul DGASPC Harghita.
Citește și: Atracții și prețuri la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei din București