HUNEDOARA: Primul traseu tematic din România interpretat prin benzi desenate, în Geoparcul Ţara Haţegului
„Poteca de poveste de la Cetatea Colţ” îmbină biodiversitatea, moștenirea locală și pasiunea pentru povești într-un traseu inedit.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 12 Mai 2025, 16:15 • Actualizat: 12 Mai 2025, 16:15
Un proiect inovator de reinterpretare a patrimoniului geologic, natural şi cultural, ce presupune înființarea unui traseu tematic în aer liber utilizând benzile desenate, va avea loc în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.
Intitulat „Poteca de poveste de la Cetatea Colţ”, proiectul își propune promovarea biodiversităţii, geodiversităţii şi a moştenirii istorice locale printr-un limbaj accesibil şi captivant pentru publicul tânăr.
Cu o lungime de 1 kilometru, traseul va fi amenajat în comuna Râu de Mori, pe drumul care leagă satul Suseni de Cetatea Medievală Colţ, un monument istoric emblematic al Ţării Haţegului.
Cetatea Medievală Colţ este considerată a fi sursa de inspiraţie pentru romanul „Castelul din Carpaţi” al lui Jules Verne, informează un comunicat de presă emis luni.
Astfel, vizitatorii vor fi imersați în povestea potecii prin intermediul unor panouri ilustrate de cunoscutul grafician Şerban Andreescu.
Conform Agerpres, traseul va fi completat de puncte de popas, indicatoare tematice, figurine din lemn interactive şi un sistem digital de monitorizare a vizitatorilor.
Traseu tematic, obiective culturale și ateliere pentru elevi
Cu o importantă componentă educaţională şi de incluziune, proiectul implică activ elevi şi profesori din trei şcoli partenere din Reţeaua EduGeoparc: Râu de Mori, Sarmizegetusa şi Răchitova.
Elevii și profesorii vor lua parte la ateliere de storytelling, prim-ajutor în natură, facilitare grafică, dar şi la activităţi practice de amenajare şi întreţinere a traseului.
Proiectul este organizat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală (CRAL), în parteneriat cu Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti şi cu sprijinul partenerilor locali.
Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programului Spaţii Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate, în urma câştigării unui concurs naţional de proiecte.
Alături de Asociaţia CRAL, vor contribui la realizarea proiectului, în calitate de parteneri, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Primăria comunei Râu de Mori, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara, Şcoala Gimnazială Râu de Mori, Şcoala Gimnazială Sarmizegetusa, Şcoala Gimnazială Răchitova şi portalul de turism GO Hunedoara.
Perioada de derulare a proiectului este cuprinsă între lunile mai și septembrie 2025.