IAȘI: Creștere alarmantă a numărului de cazuri cu ciroză la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon”
Zece ieșeni ajung zilnic la spital cu crize de ficat.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 30 Octombrie 2024, 15:23 • Actualizat: 30 Octombrie 2024, 15:23
Numărul cazurilor de ciroză în Iași este în creștere alarmantă, zilnic zeci de pacienți cu afecțiuni hepatice prezentându-se la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon” din muinicipiu.
Boala afectează și oamenii tineri
Conform instituției, cel puțin unul dintre cazuri se află în stare gravă, fie în comă, fie cu hemoragie digestivă însoțită de șoc hemoragic.
„(hepatita cronică și complicațiile bolii, n.r.) apar, din păcate, la vârste din ce în ce mai tinere, ceea ce înseamnă că și vârsta consumului excesiv de alcool este din ce în ce mai scăzută”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatoare a UPU-SMURD pe zona Moldovei.
„Avem în fiecare zi cel puțin două cazuri, iar internările pentru Institutul de Gastroetrologie și Patologie din structura spitalului sunt zilnice pentru această patologie. Vreau să vă spun că aproape nu mai sunt perioade în care să fie locuri libere în Institutul de Gastroetrologie și Patologie pentru că există aceste urgențe și există și pacienții programați, cei care, să zicem, vin periodic să verifice starea de sănătate, să modifice poate tratamentul. Sunt unii dintre ei care au înțeles situația în care se află, riscul acestui toxic și care renunță la consumul excesiv de alcool și fac tratament și care au evoluție bună”, a precizat Diana Cimpoeșu.
Patologia trebuie monitorizată atent
Conform sursei citate, patologia poate fi ținută sub control dacă sunt respectate indicațiile medicului.
„Din fericire, această patologie este o patologie care poate duce la o supraviețuire îndelungată dacă se oprește consumul și dacă se respectă toate indicațiile. În schimb, noi ce ce vedem sunt encefalopatiile hepatice, pacienții în comă și hemoragiile digestive superioare, care sunt foarte multe, fiind o complicație a cirozei hepatice, și asta ne doare și, dificultățile de tratament a acestor cazuri și mortalitatea foarte mare, pentru că avem cazuri care și au pierdut viața la 35, la 40, la 45 de ani, probabil consumul începuse undeva în perioada adolescenței”, precizează coordonatoarea.
Unele studii arată beneficiile consumului de alcool în prevenirea unor afecțiuni, însă este vorba, în acest caz, de consumul limitat al unei băuturi calitativ superioare, relatează Radio România Iași.
„(…) există chiar studii care vorbesc despre efectele benefice (ale vinului, n.r.) asupra unor patologii, și sunt patologii neoplazice care au fost studiate, adică prevenția pe care o poate face această licoare față de unele boli oncologice, față de unele patologii cardiovasculare, dar e vorba de cantitate și calitate. Ceea ce se întâmplă la pacienții noștri este un consum zilnic al unei cantități care, din declarațiile lor, merge pe la 500 de militri, de jumătate de litru sau un litru și nu e vorba doar de vin, e vorba de foarte multe băuturi alcoolice, unele conținând și alcooli toxici, pentru că sunt produse artizanale: țuică de casă, rachiu de casă, care de multe ori conțin elemente de alcooli toxici: methanol, aldehide, acetonă, diverse metale grele, în funcție de procesul de distilare”, a adăugat Cimpoeșu.
Transparența în comunicare cu medicii, recomandată
Mulți oameni ajung la spital fără ca aceștia sau familiile lor să recunoască dependența de alcool, precizează reprezentanta UPU.
„(…) în mod clar, consumul băuturilor cu un conținut mare de alcool zilnic este absolut negativ, nociv pentru starea de sănătate și pacienții pe care noi îi avem, dacă declară correct, declară consumul și al băuturilor de tip vin, și al băuturilor cu o cantitate mai mare de de alcool. Asta se se întâmplă, oamenii respectivi efectiv de cele mai multe ori neagă consumul, familiile ne povestesc sau consideră acest consum ca un lucru normal, fără a evidenția elementul de patologie și ajung în spital”, a menționat Cimpoeșu.
„ (...) (încetarea consumului de alcool, n.r.) începe de la, ca toate drumurile pentru un tratament de lungă durată, trebuie să înceapă din medicina primară, de la medicul de familie, spre a-și informa medicul de familie, care îl va trimite la o evaluare sau este deja evaluat gastrondrologic, dacă este luat în evidență (…) e nevoie, clar, de un psihiatru și de un psiholog care să ajute prin metode farmacologice, prin metode de psihoterapie, prin metode combinate de suport emotional, de totul felul de terapii adiționale, să înceapă un program”, a explicat sursa citată.
Citește și: Testări medicale gratuite pentru depistarea cazurilor oncologice, în mediul rural