Județul Brașov se confruntă cu o lipsă de servicii stomatologice de urgență pentru copii
Spitalul de Copii din Brașov nu dispune de echipă medicală.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 01 August 2024, 13:46 • Actualizat: 01 August 2024, 13:45
Județul Brașov se confruntă cu o adevărată criză în privința serviciilor stomatologice, fiind printre puținele județe din țară care nu poate asigura servicii dentare de urgență pentru copii.
Situația este una sensibilă, întrucât Spitalul de Copii Brașov dispune de un cabinet medical pentru urgențe stomatologice, cu toate dotările necesare, dar nu are echipă medicală.
Toți candidații, respinși
Potrivit consilierului județean Ovidiu Paraschivescu, cu toate că postul de stomatolog a fost scos de mai multe ori la concurs, comisiile de examinare au respins toți candidații.
„Da, vă spun sincer, este un șoc pentru mine să constat că după șase concursuri organizate de către Spitalul Județean de Urgență pentru Copii, în doi ani de zile, nu s-a găsit din partea comisiilor evaluatoare un candidat care satisfacă cerințele, pentru a putea avea la nivelul celor zeci de mii de copii din județul Brașov măcar un medic de urgență, pentru o noapte, când copiii au probleme, pentru o zi de weekend, când e nevoie de servicii de urgență. Avem foarte multe opțiuni la privat, niciuna la stat. Există, în schimb, un cabinet, dotat inclusiv prin efort al ONG-urilor, deci avem condiții să tratăm, nu avem încă un candidat acceptat”, a declarat consilierul.
„Postul nu este ocupat. Sigur că acoperim o bună parte din această specialitate cu ajutorul doctorului Dediu, care vine o dată pe lună. S-a oferit, împreună cu câțiva colegi, care vin în timpul lor liber și tratează copiii, dar sub anestezie generală, cazurile de excepție”, a precizat dr. Marcel Albean, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Brașov.
Problema, dezbătută în CJ
Situația a fost dezbătută adesea și în plenul Consiliului Județean Brașov, inclusiv la ultima ședință de plen, însă nu s-a găsit o soluție concretă pentru depășirea momentului de criză.
„Sigur, este o problemă (…) pentru că avem postul, avem finanțarea respectivă și nu găsim personalul care să fie angajat în această secție dotată. Și colegii din Consiliul Județean au făcut apel ca fiecare dintre noi să fim atașați acestei idei, să informăm și să identificăm persoane care să opteze, să aplice pentru acest post. Sper ca brașovenii să audă, sper ca specialiștii în domeniu să audă și să fie interesați de acest post”, a comunicat șeful administrației județene, Todorică Șerban.
În aceste condiții, copiii sunt tratați în cabinetele private, cel mai adesea contra cost, relatează Radio România Brașov FM.
Citește și: Românii, pe ultimele locuri în Europa la sănătate orală