96% dintre români nu fac controale de rutină la stomatolog
Doar doi din zece români spun că au fost la un control stomatologic în ultimul an.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 10 Aprilie 2024, 16:04 • Actualizat: 10 Aprilie 2024, 16:04
Doar 4% din populația României face controale de rutină la stomatolog, în timp ce doi din zece români spun că nu au mers la un cabinet în ultimul an, arată un studiu al Institutului Național de Statistică Publică.
Accesul la dentist este condiționat și diferențele dintre mediul rural și cel urban. Dacă în mediul urban există puțin peste 14 cabinete la 10.000 de locuitori, în rural raportul scade până la două cabinete.
Politici publice pentru sprijinul stomatologiei
În acest context, colegiul Medicilor Stomatologi din Sălaj cere adoptarea unor politici publice de sprijin a stomatologiei româneşti, pentru a favoriza accesul populaţiei la aceste servicii medicale.
„Critică, exact ca la nivel naţional, are repercusiune asupra populaţiei tinere. Persoanele în vârstă au şi ele probleme, mai ales pe componenta de profilaxie şi mai ales pe componenta curativă, care au nevoie de servicii calitative la un standard mediu. Nu discutăm alte probleme.
Au mari dificultăţi de a-şi acoperi necesarul de servicii medicale, de tratamente medicale. Există populaţia în schimb de mijloc, care şi acolo doar 50% are acces pentru că au alte priorităţi, viaţa e scumpă. Şi atunci să ştiţi că problemele de sănătate intră pe poziţia patru sau cinci ca prioritate”, spune președintele Colegiuui Medicilor Stomatologi Sălaj, Corina Peciuc.
Subvenționarea intervențiilor, insuficientă
Alocarea financiară publică pentru subvenţionarea intervenţiilor de bază este insuficientă, apreciază medicul stomatolog Adrian Matache, membru în Consiliul Medicilor Stomatologi Sălaj.
„Prin contractul cu Casa de Asigurări, noi putem să efectuăm 22 de manopere este ceva foarte, foarte puţin şi ajungem în situaţia în care de multe ori îi spui la pacient "Domnule, dar ai consultaţia, ai cutare tratament, următorul tratament nu îţi este prevăzut în relaţia cu Casa şi după aceea vei avea următoarea etapă peste doi ani”.
Cele mai mari probleme de sănătate dentară sunt la sat, inclusiv în rândul tinerilor, mulţi neajungând încă într-un cabinet stomatologic”, citată de Radio România Actualități.
Citește și: Studiu pilot despre sănătatea orală a românilor