MUREȘ: Cauzele principale ale incendiilor sunt vasele lăsate pe aragaz și copiii care se joacă cu focul
Marți, 13 august, Ziua Informării Preventive a fost marcată în 3 puncte de informare din Sighişoara, Sovata şi Sângeorgiu de Mureş.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 14 August 2024, 17:02 • Actualizat: 14 August 2024, 17:01
Pompierii mureșeni au constatat că majoritatea incendiilor sunt cauzate de neatenție sau de acțiuni obișnuite, conform statisticilor colectate de ISU.
Incendiile de apartament, cauzate de treburi casnice
În Târgu Mureş, de exemplu, cele mai multe incendii de apartament sunt provocate de obiecte de uz casnic, explică comandantul detaşamentului de pompieri Târgu Mureş, Mihai Gagyi, pentru Radio România Târgu Mureș:
„Cele mai banale, să le spunem, şi cele mai dese intervenţii sunt incendiile de apartament, cum sunt anunţate prin 112. Marea majoritate a acestor incendii sunt cratiţe, oale uitate pe foc. Uleiul practic din oale, din tigăi.
În cazul în care se aprinde acest ulei este interzis să aruncăm apă. În primul rând se stinge focul de la aragaz şi apoi cu o cârpă sau un prosop îmbibat în apă se acoperă acea oală.”
Incendiile din mediul rural, generate de joaca cu focul
În schimb, în mediul rural, jocul cu focul cauzează cele mai multe incidente.
„Am avut foarte multe incendii, foarte multe intervenţii ca urmare a folosirii de către copii a chibriturilor, a brichetelor sau a materialelor uşor inflamabile.
Multe incendii s-au produs, în special în mediul rural, unde copii în fânar, în curte, în magazie se jucau cu chibritele. Prin manipularea lor greşită şi aruncarea lor în locuri unde sunt materiale uşor inflamabile, un incendiu este aproape inevitabil”, explică Mihai Gagyi.
Ziua Informării Preventive
Pompierii mureşeni au marcat astăzi Ziua Informării Preventive, iniţiativă ce are loc la nivel european în fiecare zi de marţi, 13.
Aceştia au organizat mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv. Au fost prezentări de tehnică de intervenție, ateliere de prim ajutor, activități de informare și educare preventivă în 3 puncte de informare fixe din Sighişoara, Sovata şi Sângeorgiu de Mureş.
Ziua Informării Preventive a fost marcată şi în judeţul Harghita prin puncte mobile de informare preventivă ce vor fi amenajate în municipiile Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.
Citește și: Depozit din localitatea Afumaţi, județul Ilfov, cuprins de flăcări