Recomandări ale autorităților pentru protejarea copiilor pe durata vacanței
Polițiștii atrag atenția asupra pericolelor ce pândesc la tot pasul pe durata vacanței de vară.
Articol de Iulian Busan, Publicat: 13 August 2024, 15:42 • Actualizat: 13 August 2024, 15:41
Odată cu venirea sezonului estival, cei mici de abia așteaptă să ia cu asalt muntele sau marea pentru o vacanță binemeritată.
Însă, fie că prichindeii se distrează la munte sau la mare, în tabară sau parcuri de distracții, autoritățile țin să evidențieze importanța cunoașterii și aplicării unor măsuri de siguranță, pentru ca cei mici să nu fie implicați, în calitate de victime sau autori, în comiterea de fapte antisociale.
Sfaturi dacă rămân singuri acasă
Poliția Brașov a emis o serie de recomandări părinților, pentru a preveni incidentele în care minorii pot fi implicați în această perioadă și pentru sporirea siguranței acestora.
Dacă cei mici rămân acasă fără vreun însoțitor, autoritățile recomandă ca aceștia să nu deschidă uşa necunoscuţilor, indiferent de pretextul folosit de cei care bat la ușă.
De asemenea, părinții sunt sfătuiți să comunice cu cei mici atunci când doresc să-şi invite acasă prietenii și să comunice constant despre locul și persoanele cu care tinerii îşi petrec timpul.
Recomandări pentru mersul în tabără sau excursii
Dacă cei mici pleacă, pe durata vacanței, în tabară sau excursie organizată, fie la munte sau la mare, autoritățile recomandă să nu le fie înmânate sume mari de bani, ci doar strictul necesar.
De asemenea, este recomandat ca cei mici să nu păstreze banii, telefoanele mobile la vedere sau depozitate în buzunarele exterioare sau în ruscsacuri purtate în spate, care pot fi ținta facilă a hoților de buzunare;
Autoritățile sfătuiesc ca tinerii să fie învățați să lase cheia camerei la recepție, unde este în siguranță, și să nu lase geamurile sau ușile de la balcon deschise.
De asemenea, polițiștii atrag atenția asupra noilor prietenii realizate în perioada taberei sau excursiei, și recomandă ca cei mici să nu poarte discuții cu necunoscuți despre bunurile de valoare pe care le au asupra lor, programul zilnic sau adresa unde locuiesc.
Autoritățile mai trag un semnal de alarmă și în privința fotografiilor personale publicate pe rețelele sociale, relatează Radio România Brașov FM.
Pentru orice incident intervenit pe perioada taberei sau excursiei, fie că este vorba de neînțelegeri, altercații sau dispariții de bunuri, cei mici trebuie îndrumați către cadrele însoțitoare responsabile, evitând violența sau rezolvarea pe cont propriu a diverselor probleme survenite.
Sfaturi la locul de joacă
Autoritățile recomandă părinților ca cei mici să se joace numai în locuri special amenajate, și nu pe stradă sau în locurile unde parchează maşinile.
Polițiștii sfătuiesc, de asemenea, să fie evitată comunicarea cu persoane necunoscute.
Părinții sunt sfătuiți ca prichindeii să nu se afişeze ostentativ cu obiecte de valoare, precum telefoane mobile sau tablete, deoarece acestea pot fi smulse cu uşurinţă de către infractori.
Recomandări pentru utilizarea internetului
Părinților le este recomandat să stabilească cu copiii condițiile în care pot folosit internetul și să îi învețe pe cei mici să comunice dacă întâlnesc pe internet conţinut dăunător, ofensator sau agresiv.
Polițiștii avertizează, și de această dată, în privința publicării pe internet a datelor personale sau fotografiilor, mai ales pe conturile sociale.
Părinții trebuie să se asigure că cei mici nu vor stabili, fără acceptul acestora, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet.
Părinții sunt încurajați de autorități să vorbească deschis cu cei mici despre prietenii și cunoștințele acestora, precum și de locul și maniera în care îşi petrec timpul liber în afară de casă.
Citește și: Aproximativ 5.300 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, în primul trimestru al 2024