Mureș, județul cu cele mai multe mame minore
Mamele minore beneficiază de asistență, inclusiv prin găzduirea lor într-un centru specializat, dacă nu au sprijinul familiei.
Publicat: 29 Martie 2024, 17:41
Statisticile publicate de Institutul Național de Statistică (INS) confirmă că județul Mureș a celui mai mare număr de mame minore, aproape 900 de cazuri, din totalul de peste 16.000 de mame minore din România în anul 2022.
Conform studiilor, niciuna dintre mamele minore sau adolescente consultate nu a mai frecventat școala în perioada când a rămas însărcinată.
Fenomenul a fost dezbătut, la Târgu Mureș, în cadrul unei întâlniri organizate de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
"Mame în urma unui abuz"
"Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, avem, conform datelor INS, peste 16.500 de mame cu vârsta sub 18 ani, dintre acestea, 700 au vârsta sub 15 ani. Multe dintre aceste copile devin mame în urma unui abuz, nu neapărat pentru că și-au dorit asta. Nu au acces nici la servicii medicale, nici la mijloace de contracepție, de multe ori nici nu știu că acestea există", a spus jurnalista Adriana Stoian.
În județul Mureș, numărul mamelor minore este constant de la un an la altul, în schimb, vârstele la care fetele rămân însărcinate sunt tot mai mici.
"Dacă acum doi, trei, patru, cinci ani am avut mame minore de 16, 17 ani, acum am constatat că vârsta a coborît foarte mult, avem cazuri rare, una-două pe an, dar mame de 12-13 ani", a explicat șefa DGASPC Mureș, Miklea Hajnal-Katalin.
Mamele minore beneficiază de asistență, inclusiv prin găzduirea lor într-un centru specializat, dacă nu au sprijinul familiei. S-au realizat și o serie de modificări legislative, prin instituirea primei burse pentru mamele minore, cu condiția continuării studiilor, în valoare de 700 lei/lună.
De asemenea, a fost modificat Codul Penal prin legea cu privire la actul sexual cu un minor, mediatizat ulterior ca mesaj de interes public.
"Colegii noștri de la centrul maternal monitorizează toate cazurile de mame minore, ținând legătura strânsă cu spitalele și cu maternitățile, iar în cazurile în care maternitatea, familia și familia extinsă nu poate acorda un sprijin pentru aceste mame, sunt plasate într-un serviciu specializat unic pe județul Mureș, în Centrul maternal Materna", a adăugat Miklea Hajnal-Katalin.
CONAF mai arată că 85% dintre adolescentele care au devenit mame în anul 2021 provin din mediul rural.
Astfel, copiii născuți de mamele minore se asociază, din punct de vedere statistic, cu starea de sărăcie, consilierea și educația sexuală deficitară.
Citește și: Anchetă la Maternitatea din Ploiești, după ce o mamă a fost externată cu un alt bebeluș